Leiderschap | yogastudio starten

“Yogis houden soms teveel van hun werk. Dit zorgt er soms voor dat ze slechte beslissingen maken, te meegevend zijn, dingen persoonlijk opvatten, slecht grens aangeven en dingen niet in het juiste perspectief zien” bron

De grootste uitdaging van een yogaondernemer is teveel yoga zijn en te weinig ondernemer. Yoga gaat om saamhorigheid, openstaan voor mensen, bewustzijn en liefde. Dit zijn geweldige uitgangspunten, maar ze gaan niet altijd samen met ondernemerschap.

Een yogastudio beginnen

Als yogaondernemer moet je ervoor zorgen dat je onderneming voort blijft bestaan, zodat je bezoekers kunnen blijven genieten van yogalessen. Daarvoor ben je tenslotte een studio begonnen. Dit betekent ook dat er geld verdiend moet worden, wat vaak een moeilijk punt is in yoga. Maar zonder inkomsten, geen docenten, geen huur en dus hoogstwaarschijnlijk geen lessen.

Je zult in situaties terecht komen waarin je moeilijke keuzes moet maken tussen de mensen met wie je werkt, of de mensen die je bezoeken, en het bestaansrecht van je studio. Deze momenten vergen dat je je opstelt als leider. Jij moet bepalen wat er gaat gebeuren en ervoor zorgen dat mensen dit begrijpen. Of ze dit nou leuk vinden of niet.

Een voorbeeld: Houd je een les op je rooster waar structureel te weinig mensen komen, maar waarvan de docent superlief is en die paar mensen die wel komen de les zullen gaan missen? Of kies je ervoor om de les/docent te vervangen?

Wat belangrijk is voor een studio eigenaar is dat je duidelijk bent en laat zien dat het belang van de studio altijd voorop staat. Maar hoe doe je dit?

Wij hebben vijf speerpunten opgeschreven:

  1. Houd altijd je concept in gedachten
  2. Geef nieuwe lessen, workshops of trainingen de kans, maar stop ermee wanneer er geen progressie in zit.
  3. Wees duidelijk en eerlijk naar de betrokkenen.
  4. Volg je gevoel
  5. Neem verantwoording
  6. Omring je met de juiste mensen

1.     Je concept

De studio heb je met een bepaalde visie opgericht en daar moet je niet teveel van afwijken. Wij hebben vooraf besloten alleen lessen aan te bieden die een bepaalde stijl vertegenwoordigen, zoals Ashtanga, Yin en Vinyasa. Andere studio’s gebruiken hippe bewoordingen voor hun lessen en sommige mensen vinden dat geweldig. Het past alleen niet bij TULA, dus doen wij dit niet. Ook al vragen sommige docenten om speciale lessen te mogen geven, we blijven bij ons concept.

2.     Proefperiodes

Nieuwe lessen, workshops of trainingen krijgen bij ons altijd de kans om op te bouwen. We spreken dan vooraf met de docenten een proefperiode af, of we bepalen een minimum aantal deelnemers. Gaat het niet goed met de lessen en zit er geen progressie in dan delen we dit halverwege de periode met de docent. Op deze manier kan hij/zij misschien iets aanpassen of nog harder zijn/haar best doen. Maar mocht er echt niks verbeteren dan stoppen we met de les. Ditzelfde principe houden we aan bij reeds bestaande lessen die opeens niet meer zo goed gaan. Soms moet je zware keuzes maken en stoppen met een les of docent om weer ruimte te maken voor nieuwe lessen.
Keuzes die je hierin kunt maken zijn:

  • volledig stoppen met de les en docent
  • de tijd van de les iets aanpassen
  • de docent houden en de stijl aanpassen
  • de stijl houden, maar de docent vervangen
  • de docent trainen in het opbouwen van een ‘fanclub’. Lees hierover meer in een ander blogartikel

3.     Wees duidelijk en eerlijk

Wij houden enorm van transparantie. Als een les niet goed gaat dan delen we dat met docenten en gaan we zoeken naar oplossingen. Ook wanneer een docent naar ons toe komt met een bepaald verzoek voor een les of workshop dan geven we onze eerlijke mening. We baseren dit altijd op ons concept en eerdere ervaringen. Dit neemt niet weg dat we ook weleens iets doen waar we zelf niet persé 100% in geloven. Dan willen we docenten de kans geven zich te ontwikkelen en iets te doen waar ze zij zelf wel in geloven.

Ook naar bezoekers zijn we altijd eerlijk. Als we een les van het rooster halen en mensen vragen ernaar, dan heeft het geen zin om een smoesje te verzinnen. De les liep gewoon niet.

4.     Volg je gevoel

Je weet zelf vaak heel goed wat wel en niet goed is voor je studio, dus laat je daar door leiden. Als iets niet goed voelt dan raden wij aan om het niet te doen. Je zult je er dan nooit helemaal voor inzetten, of het zal lange tijd blijven knagen. In beide gevallen wordt het nooit helemaal goed en kost het teveel energie.

Laat je ook nooit overrompelen door andere mensen. Sommigen zijn erg overtuigend, maar ergens zegt je gevoel al dat hun verzoeken of acties niet helemaal oké zijn. Neem op zulke momenten de tijd, denk er goed over na en volg je gevoel.

5.     Neem je verantwoording

Jij bent de studio eigenaar, dus jij maakt de beslissingen. Dit betekent niet dat het altijd de juiste beslissing is, maar je doet in ieder geval je best. Ook als iets niet gaat zoals je je vooraf had bedacht is het belangrijk je verantwoording te nemen en toe te geven dat je verkeerd zat. Fouten zijn de beste leermeesters, maar dan moet je wel toegeven dat het jouw fout was, anders heb je er niks aan.

Zolang je je keuze kunt uitleggen is er niks aan de hand. Zoals wij eerder schreven, is duidelijkheid en eerlijkheid belangrijk. Neem je verantwoording om vertrouwen te krijgen.

Er is niemand anders die de eindbeslissingen maakt, dus ook niemand om de schuld te geven.

‘Het belang van je studio staat altijd voorop’

 

6.     Omring je met de juiste mensen

Een studio runnen in je eentje is al moeilijk genoeg. Zorg er daarom voor dat je mensen om je heen verzamelt die je vertrouwt. Met hen kun je sparren, overleggen en ideeën uitwisselen. Deze mensen kunnen je ook helpen als alles zwaar wordt en het lijkt tegen te zitten. Daarnaast kunnen ze je misschien een andere invalshoek geven wanneer je worstelt met een situatie.

Nu TULA een franchise is geworden hebben we meerdere yogaondernemers in de organisatie zitten die elkaar kunnen helpen en advies geven. Het is enorm prettig om niet overal alleen voor te staan, maar mensen om je heen te hebben die jouw situatie herkennen en al eens hebben meegemaakt.

 

——

 

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen op je weg om een eigen studio te starten. Heb je aanvullingen of meer vragen, laat ze dan achter in de comments, of contact ons via mail.

 

~ Viki & Ruben

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!