Yoga voor kinderen en tieners

Kinderyoga op school - Tula Yogastudio's

Yoga voor kinderen en tieners in Amsterdam

Op school, BSO of NSA

Waarom yoga voor kinderen?

In deze wereld vol prikkels gunnen wij het elk kind om lekker in haar of zijn lichaam te zitten.
Hier willen we aan bijdragen door een veilige, ontspannen plek te bieden waar elk kind zichzelf mag zijn en na de yogales ontspannen en vrolijk verder gaat met haar of zijn dag.

Vanuit Stichting Tula Yoga bieden we diverse pakketten aan om kinderyoga te verspreiden in Amsterdam. Dit doen we door yoga aan te bieden bij BSO’s, als naschoolse activiteit, of tijdens lesuren in de school.

We werken nauw samen met een groep aan ervaren kinderyogadocenten en nemen de organisatie van kinderyoga graag uit handen van organisaties als BSO’s en Naschoolse Activiteitenaanbieders. Zodoende kunnen we een betrouwbaar aanbod geven en garant staan voor constante fijne lessen.

De voordelen van yoga voor kinderen

Yoga is één van de weinige ‘sport’ activiteiten waarbij er geen competitie is. Kinderen moeten al zoveel op een dag dat een yogales een hele fijne manier van ontspannen is. Ook voor kinderen!

Voor kinderen en tieners is yoga niet alleen een fysieke activiteit; het is een reis van ontdekking, groei en zelfbewustzijn. Door de verschillende licht fysieke yogahoudingen ontwikkelen kinderen hun motoriek. Door de ontspan/meditatie oefeningen trainen ze concentratie, focus en ontspanning. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen. Ook stimuleert kinderyoga de fantasie en creativiteit.

Kinderyoga wordt gegeven aan de hand van thema’s die centraal staan in een les. Deze thema’s worden aangepast aan de leeftijd en belevingswereld van de kinderen. Daarom is yoga geschikt voor iedere leeftijdscategorie. Door zowel fysiek als ontspannen (mentaal) bezig te zijn worden kinderen rustiger, leren ze hun gevoelens en emoties herkennen en leren ze samenwerken en vertrouwen (op zichzelf en anderen) . Kinderen leren om te gaan met gedachten die hem of haar afleiden (monkey mind) om zich vervolgens weer te focussen op het lichaam en de ademhaling.

Bij Tula geloven we erin dat wanneer kinderen al op jonge leeftijd met yoga in contact komen ze later mentaal weerbaarder, gezonder en toleranter zijn. Daarom is het onze missie om zoveel mogelijk kinderen in Amsterdam (en Nederland) in contact te laten komen met yoga.

Yoga voor weerbaardere, gezondere en tolerantere kinderen

Dit doen we door samen te werken met basisscholen, activiteitenaanbieders, naschoolse en/of buitenschoolse opvang. Met ons team aan docenten zorgen we op iedere plek voor geweldige lessen die kinderen zullen inspireren en laten floreren. Daarnaast is het mogelijk dat juffen en meesters er ook iets van leren, zodat ze de kinderyogalessen zelfstandig kunnen voortzetten.

Goed om te weten

Tula verzorgt de volledige coördinatie van kinderyoga:

We werken met gecertificeerde docenten, met een VOG

We zorgen voor een vervangende docent in geval van ziekte

We werken met verschillende programma’s, afhankelijk van de locatie en aanbieder.

We zorgen voor de benodigde attributen en materialen

Contact: kinderyoga@tulayogastudios.nl

Sport of geen sport?

Yoga in een hokje plaatsen is niet eenvoudig.
Is het sport, of cultureel?

Omdat kinderen in een yogales zowel bezig zijn met fysieke activiteiten als ontspanningsoefeningen kan het beide zijn.
Ze leren over hun lichaam en wat het allemaal kan, maar leren daarnaast over de kracht van concentratie en samenwerken.

Dus, sport of cultureel?
Wij zouden zeggen: Allebei

Kinderyoga Tula Yoga Amsterdam
Kinderyoga
Kinderyoga Tula Yoga Amsterdam
Tula Yoga Amsterdam - Kinderyoga
Kinderyoga - Tula Yoga Amsterdam

Yogadocent Romy over tieneryoga bij Tula

“Ik kreeg ontzettend leuke feedback van de scholieren. Dat deze uurtjes (3x) ze echt veel rust hadden gebracht als een reset tussen school & naar huis gaan. De leerlingen ervaarden meer rust om ook weer andere dingen te gaan doen, of huiswerk te maken.”

Deze tieneryogalessen waren keuze-sporten als vervanging van de gymles voor vijfdeklassers van het 4e Gymnasium in Amsterdam. De lessen waren altijd in het laatste schooluur.

De kracht van kinderyoga per leeftijd

In alle leeftijdsgroepen biedt yoga een basis voor een gezond leven en biedt het hulpmiddelen voor lichamelijke gezondheid, emotioneel evenwicht, cognitieve helderheid en sociale verbondenheid. Door de beoefening aan elke ontwikkelingsfase aan te passen, komt yoga tegemoet aan de veranderende behoeften van kinderen en tieners en begeleidt het hen door de uitdagingen van het leven. Of het nu gaat om speelse houdingen of bewuste meditatie, yoga biedt een pad naar holistisch welzijn en vormt de basis voor een leven lang gezondheid en geluk.

Peuters & Kleuters (2-6 jaar)

Voor de jongste yogi’s van 2 tot 6 jaar is yoga een magisch avontuur.

Het is hier dat ze hun fysieke mogelijkheden beginnen te verkennen en een vroeg gevoel van mindfulness ontwikkelen. Yoga voor deze leeftijdsgroep gaat minder over perfecte houdingen en meer over het imiteren van dieren en de natuur, en het spelen van fantasierijke spelletjes die helpen bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden, evenwicht en coördinatie. Het speelse aspect van yoga wekt liefde voor beweging op, moedigt zelfexpressie aan en kan hun aandachtsspanne aanzienlijk vergroten. Vroegtijdige blootstelling aan de kalmerende effecten van yoga kan ook helpen bij het beheersen van driftbuien en het bevorderen van een gevoel van innerlijke vrede.

Jonge kinderen (6-10jaar)

Naarmate kinderen groter worden, in de leeftijd van 6 tot 10 jaar, begint yoga een cruciale rol te spelen in hun fysieke, emotionele en cognitieve ontwikkeling.

Fysiek helpt het bij het verbeteren van de flexibiliteit, kracht en coördinatie. Emotioneel gezien dient yoga als een toevluchtsoord tegen druk van school en de sociale omgeving, en biedt het technieken voor omgaan met stress en emotionele regulatie. Cognitief gezien kan de focus die nodig is bij het vasthouden van houdingen en het volgen van reeksen de concentratie en het geheugen aanzienlijk verbeteren, vaardigheden die gunstig zijn voor schoolprestaties. Op sociaal vlak moedigt yoga empathie, samenwerking en respect aan, terwijl kinderen leren samenwerken en hun capaciteiten en beperkingen waarderen.

Jonge tieners (10-15jaar)

Voor tieners in de leeftijd van 10 tot 15 jaar wordt yoga een hulpmiddel van onschatbare waarde om door de complexiteiten van de adolescentie te navigeren.

Fysiek past yoga zich aan hun veranderende lichamen aan, biedt kracht en flexibiliteit en vermindert tegelijkertijd het risico op sportgerelateerde blessures. Emotioneel gezien biedt het een veilige haven voor zelfonderzoek en het opbouwen van eigenwaarde, waarbij jonge tieners worden geleerd een positief lichaamsbeeld te cultiveren en stress te beheersen. Cognitief blijft yoga de focus en het geheugen ondersteunen. Bovendien worden nu ook meer geavanceerde concepten van mindfulness en meditatie geïntroduceerd, waardoor jonge tieners een dieper gevoel van zelfbewustzijn en veerkracht ontwikkelen.

Tieners (15-18jaar)

Voor tieners van 15 tot 18 jaar biedt yoga diepgaande voordelen bij de overgang naar volwassenheid.

Fysiek helpt het de conditie te behouden en beheert het de stress die gepaard gaat met schooldruk en toekomstige onzekerheden. Emotioneel en mentaal dient yoga als een aardende kracht, bevordert de geestelijke gezondheid, vergroot het zelfvertrouwen en biedt hulpmiddelen voor het beheersen van stress en angst. In dit stadium kan de beoefening van yoga ook discipline, focus en verantwoordelijkheidsgevoel naar zichzelf en anderen bevorderen. Op sociaal vlak moedigt yoga gemeenschap en verbinding aan, waardoor tieners het gevoel krijgen ergens bij te horen in een ondersteunende omgeving.

We zien in deze groep vooral heel veel positieve effect in de periode dat de leerlingen zich voorbereiden voor toetsen of examens. Het moment van rust, de ontspanning en verhoogde concentratie zorgt voor minder stress en naar ons idee betere schoolresultaten.

Over Stichting Tula

Tula Yogastudio’s is ontstaan vanuit de wens om mensen met elkaar in contact te brengen en ze in aanraking te laten komen met yoga. Persoonlijk hebben we ervaren dat yoga het leven prettiger maakt, omdat je er meer ontspannen, soepeler en (mentaal) krachtiger van wordt.

Oorspronkelijk zijn we in 2015 begonnen met yogalessen voor volwassenen en in de zomer gaven we kinderyoga programma’s in het Westerpark (Amsterdam). Hier zagen we dat kinderen yoga enorm leuk vinden en ze naast de fysieke activiteiten ook daadwerkelijk relaxter en toleranter worden. Houdingen die in eerste instantie lastig leken voerden de kinderen moeiteloos uit na twee of drie lessen. Volwassen hebben hier vaak langer de tijd voor nodig. 😉

Wat we echter zagen nadat deze programma’s afgelopen waren was dat het voor kinderen en ouders lastig was om wekelijks naar de kinderyogalessen in de studio’s te komen. Daarom besloten we om in 2019 yoga naar de kinderen toe te brengen in de vorm van naschoolse of buitenschoolse activiteit.

In 2022 hebben we stichting Tula opgericht om kinderyoga nog professioneler en beter te kunnen verspreiden. Met deze stichting gaan we uiteindelijk verder dan alleen kinderyoga. We willen alle groepen die niet zomaar naar een studio (kunnen) komen in contact brengen met yoga. Denk hierbij aan; tieners, ouderen, mensen met een niet westerse achtergrond en mensen met een kleine beurs.

Tula yogastudio’s steunt Stichting Tula met haar expertise op het gebied van yoga en organisatie, maar ook door speciale donatielessen (internship classes) waarvan de opbrengsten naar de stichting gaan.

 

Onze missie is om door heel Nederland yoga te verspreiden op een zó toegankelijk mogelijke manier.

 

Doe je met ons mee?

Samenwerken met Tula

 • Zekerheid van gekwalificeerde docenten die zich met groot enthousiasme ontfermen over de kinderen.
 • Één aanspreekpunt voor alle kinderyogalessen en administratie.
 • Zekerheid dat er altijd een docent aanwezig is op de afgesproken tijden.

Dit bieden we aan

 • Series van 6 – 10 kinderyogalessen als naschoolse of buitenschoolse activiteit.
 • Kinderyoga in de les: Gastlessen van 30minuten tijdens de gewone schooldag.
 • Yoga tijdens de gymles: We nemen graag een keer het stokje over van de gymdocenten voor een unieke ervaring.

Doorstroom

Natuurlijk willen we graag dat kinderen die yoga hebben ervaren bij de NSA, BSO, of op school kunnen doorstromen. In de yogastudio’s van Tula in Amsterdam West kunnen kinderen doorstromen naar wekelijkse lessen. Daarnaast werken we samen met andere yogascholen en kinderyoga aanbieders om de doorstroom zo eenvoudig mogelijk te maken.

Op deze manier is een kinderyogales nooit ver weg.

Andere kinderyoga aanbieders waar we graag naar verwijzen zijn:
Thrive Yoga (Amsterdam Oost)
YogaLeentje (Amsterdam Centrum)
De Kinderyogatuin (Amsterdam Zuid)
Shining Yoga (Amsterdam Centrum)

Contact

Wil je met ons kennismaken om te bespreken wat Tula voor jouw organisatie kan betekenen?

Mail ons via: kinderyoga@tulayogastudios.nl

Reacties

Jon heeft het heel leuk gehad. En vertelt soms over chakras – leuk dat hij daarmee kennis maakte.
Dank voor de mooie foto’s, heb er op die manier ook elke week van jullie les genoten!
Zag er altijd heel fijn en relaxed eruit!!!

Hartelijke groet, Iris

 


Dankjewel voor de leuke lessen en foto’s!
Mila vond het heel erg leuk.

Gr Diane & Mila

We hebben inmiddels yoga gebracht naar o.a.:

Kinderyoga in Amsterdam - Tula Yoga
Kinderyoga in Amsterdam - Tula Yoga
Kinderyoga in Amsterdam - Tula Yoga
Kinderyoga
Kinderyoga in Amsterdam - Tula Yoga

Stichting Tula is partner van:

Kinderyoga in Amsterdam - Tula Yoga
Kinderyoga in Amsterdam - Tula Yoga
Kinderyoga in Amsterdam - Tula Yoga
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!