12 tips als je van yoga je werk wilt maken

Vinyasa Yoga Teacher Training

Hoe inspirerend is het om een yogales te volgen waarin de docent prachtige woorden deelt die bij je binnenkomen als warme soep in de winter, om daarna samen een geweldige en energieke flow uit te voeren. Aan het einde van de les volgt een korte meditatie met een prachtig gedicht (zelf geschreven) en een eeuwigdurende savasana. Die docent moet wel een waanzinnig leven hebben dat zij/hij dit elke dag mag doen en delen.

 

Dus…. Dat wil jij ook! 
Want die hectische negen-tot-negen kantoorbaan ben je al een tijd helemaal zat, en in een yogales voel je je op je allerbest.

Tijd om een yoga-opleiding te volgen, zodat je daarna ook je nieuw gevonden liefde mag overdragen. Top!

Je zult niet de eerste zijn die dit pad bewandelt en er na een tijdje achter komt dat het niet altijd zo simpel en rooskleurig is. Om je alvast op weg te helpen geef ik je 12 tips om je voor te bereiden op het beroep als yogadocent. Veel van de volgende tips heb ik gekregen van onze geweldige TULA docenten, maar vraag een willekeurige yogadocent en ze zullen je vast vrijwel hetzelfde zeggen. Met deze reden hebben we in iedere TULA docentenopleiding de module communicatie, marketing en yoga business geïntegreerd. Yoga gaat in de basis natuurlijk niet om geld of reclame maken en veel yogadocenten zouden met plezier alle lessen gratis geven, maar helaas betaalt dat niet je huur of het eten op tafel. En op het moment dat er geen eten meer op tafel komt moet je een ander vak kiezen en ontneem je velen de kans om jouw geweldige yogalessen te volgen. Zonde voor jou en alle lieve mensen om je heen.

 

1. Weet je het zeker?

Bedenk heel goed waarom je yogadocent wilt worden. Wat is je motivatie en je doel? Weten waarom je gelukkig wordt van lesgeven helpt je ook op momenten dat je je een beetje verloren voelt in het proces. Het doel hoeft niet kristalhelder te zijn, maar weten waarom je les wilt geven is wel belangrijk. Simon Sinek heeft hier een hele interessante TED talk over gemaakt: “start with why

“Yogadocent worden om een relax leven te leiden en dromend geld verdienen is niet een bijzonder goed uitgangspunt, het is romantisch maar niet duurzaam”

 

2. Stop niet meteen met je huidige werk

Reken jezelf niet rijk zodra je je opleiding hebt afgerond, want je startinkomen zal niet enorm hoog zijn. Je wilt niet direct vijftien lessen per week moeten geven om een theetje op het terras te kunnen bestellen. Behoud daarom je huidige werk in ieder geval voor een aantal dagen per week en begin daarnaast met het geven lessen.

 

3. Omring je met like-minded personen

Niet iedereen in deze wereld begrijpt yoga en waarom jij het helemaal het einde vindt. Zoek daarom aansluiting bij andere yogi’s en docenten, zodat je geïnspireerd raakt en in de juiste flow komt. Ook kun je ervoor kiezen om (vrijwillig) in een yogastudio te gaan werken of misschien kun je een andere manier bedenken om een studio helpen. Zolang je maar een voet binnen de deur hebt en je yoganetwerk vergroot.

 

4. Vind je niche

Zodra je weet waar je goed in bent en waar jij je fijn bij voelt kun je jouw niche vinden. Dit kan Strong Vinyasa zijn of juist Yin met aandacht voor Meridianen. Misschien ben je helemaal into Chakra’s of specifieke muziek. Kijk als voorbeeld eens naar Merle van Riessen van deephouseyoga, zij heeft een geweldige niche gevonden. Vind je eigen krachten en neem dat als uitgangspunt om succesvolle lessen op te bouwen.

“Als je voor doorsnee yoga gaat zul je ook een doorsnee docent worden.”

 

5. Blijf leren

Yoga is een ‘life-long process’. Het volgen van een paar groepslessen en het volbrengen van een 200-urige training maakt je nog geen geweldige docent. Goed word je pas door verder te leren. Blijf leren van andere docenten en onderhoud je eigen practice. Volg diverse trainingen en workshops, zodat je steeds beter wordt.

Een andere goede leermethode is om les te geven op verschillende soorten plekken (niet teveel), zoals bijvoorbeeld een yogastudio, sportschool, bedrijf, buurthuis en/of school. Je leert op deze manier omgaan met verschillende niveaus en motivaties, wat je zeker gaat helpen in het verbeteren van je lesgeven.

“Lesgeven aan gevorderden is makkelijk, beginners zijn de uitdaging”

 

Yin Yoga docentenopleiding met Hellen van der Harten

6. Er zijn meerdere manieren om geld te verdienen

Yogalessen geven is één ding, maar de rest van je leven rondvliegen van studio naar studio is niet een ideaal vooruitzicht voor de meeste yogi’s. Wees creatief en bedenk andere manier van verdienen. Geef workshops, trainingen, retreats of andere evenementen. Vergeet ook niet de kracht van social media – misschien ben je wel een geweldige blogschrijver of filmmaker en wordt je opgepikt door een tijdschrift of tv-programma. Ben je meer ondernemer denk dan eens aan je eigen lessen opbouwen of zelfs een eigen (TULA) yogastudio beginnen 😉

 

7. Word marketing-maniac

Zoals in het vorige punt beschreven kan social media tot van alles leiden. Bedenk dus een manier hoe jij boven het maaiveld kunt uitsteken. Maak geweldige content en vergeet hierbij niet in contact te blijven met je doelgroep. Maak blogs, filmpjes, toffe foto’s voor je instagram en wees actief op facebook. Tussen je lessen door is er genoeg tijd om een paar uur per dag aan social media te besteden. Nog niet echt een idee hoe je dit aan moet pakken? Lees ‘Crushing-it’ van Gary Vaynerchuk of volg zijn podcasts. Het is behoorlijk Amerikaans, maar de man heeft wel een punt. Bedenk met het gebruik van social media en alle andere soorten media wel eerst wat past bij jou. Begin met een paar manieren die prettig voelen en die je beheerst. Daarna kun je gaan spelen met andere media.

 

8. Bedenk hoeveel je levensstijl kost

Weer een financiële tip als afwisseling. Breng in kaart wat voor levensstijl je hebt en wat dit je kost per maand. Dan weet je een beetje hoeveel je moet verdienen. Door tip 3 goed uit te voeren kun je je uitgavenpatroon al behoorlijk efficiënter maken. Yogi’s staan erom bekend niet veel geld uit te geven aan materiële dingen en houden van minimalisme. Perfect voor als je net begint met lesgeven.

 

9. Wordt geweldig, maar wacht niet tot perfectie

Bij tip 5 had ik het over niet stoppen met leren. Je kunt je hele leven blijven leren en verbeteren, maar er moet ook een moment komen om actie te ondernemen. Weet je al bijzonder veel van Chakra’s, maar minder dan iemand waar je tegenop kijkt? Dan is dat niet een reden om niet een speciale Yin & Chakra les te organiseren. Of, wil je graag privélessen geven (want die leveren meer op), wacht dan niet totdat je jezelf de allerbeste vindt, maar vind mensen die graag privéles willen. Over het algemeen weet je altijd meer dan je klant.

 

10. Bouw een fan-club

De manier om een steady inkomen te genereren is fans te creëren. Fans zijn mensen die je overal volgen en iedere week weer naar jouw les komen. Zeker in de grote steden zijn er zoveel studio’s en lessen om uit te kiezen dat je extra hard je best moet doen om trouwe studenten (fans) te krijgen. Dit doe je door je eigen stijl van lesgeven te perfectioneren, maar vooral ook door te connecten met de yogi’s. Praat met ze na de les, praat met ze voor de les (dus wees op tijd), zoek ze op, op social media en breng ze naast een geweldige les misschien nog meer informatie online of offline. Alles om maar een band op te bouwen zodat ze volgende week weer jouw les kiezen. De gouden tip: zeg na afloop van de les, of bij het verlaten van de studio, altijd: ‘Tot volgende week!‘. In combinatie met een grote glimlach is dit één van de beste marketingtools (naast het geven van een geweldige les).

Ik raad ook aan om bij niet al te veel verschillende studio’s les te geven (mocht je in een grote stad wonen). Geef je meerdere lessen in één studio dan hebben je fans meer mogelijkheden om jouw lessen te volgen én het geeft jou en de studio veel meer rust. Een goede band met de studio waar jij je prettig voelt is hierin ook belangrijk.

Blijf dankbaar voor het feit dat de studenten voor jou kiezen. Zij waarderen jouw persoonlijkheid en lessen, jij waardeert hun komst en energie.

 

“Create a safe space for your students, encourage them, look at them and learn from them and be honest, sometimes they come after class and ask questions and it is ok if you don’t have the answer yet. It’s all about connecting.”

~ Maria Zorita ~

 

11. Werk hard – heel hard

Ga er niet vanuit dat het makkelijk is om rond te komen als yogadocent, laat staan om succesvol te worden. Je zult er hard voor moeten werken en alle tijd hieraan besteden die je kunt. De tijd dat andere yogadocenten in het park liggen, Netflix kijken of hun kat aaien kun jij gebruiken om aan je yogacarrière te werken. Een yogaleven komt niet vanzelf.

Maar zoals alles met yoga, zorg wel voor balans in je leven. Er zijn genoeg yogadocenten die met een burn-out thuis zitten, omdat ze het mooie plaatje van yogadocent zijn niet realistisch hebben bekeken. Daarnaast zijn er gelukkig ook een heleboel yogadocenten die het wel lukt.

Zoals Irene Lomer het heel mooi zei: Be ambitious and brave, but also be patiënt

Een rijke partner is trouwens ook een optie 😉

certified Vinyasa yoga teacher training

12. Denk na over je sollicitatie email

De laatste tip is voor iedereen die nog moet starten met lesgeven en contact zoekt met een studio is het pimpen van je sollicitatie e-mail. We krijgen bijna dagelijks mailtjes van mensen die een training hebben afgerond en iets sturen van “Hi, onlangs heb ik de 200-uur training afgerond bij studio X en het lijkt me leuk om bij jullie studio les te geven PUNT.”

Net als bij ieder ander bedrijf is dit niet de manier van solliciteren en daarmee is de kans bijzonder klein dat we je online gaan opzoeken of uitnodigen voor een kennismaking. Verdiep je daarom in de studio waar je les wilt geven en wees selectief. Niet iedere studio past bij jou. Volg een les bij de studio, praat met de mensen en schrijf je bevindingen in je sollicitatie mail. Probeer tijdens je bezoek al de naam van een contactpersoon te krijgen, of misschien is die persoon zelf aanwezig. Dit verhoogt de kans aanzienlijk om uitgenodigd te worden voor een kennismaking

 

Wanneer je deze tips ter harte neemt en geniet van het hele proces moet het goed komen met je yogacarrière. Naast dat het je inkomen gaat opleveren krijg je er nog veel meer voor terug in de vorm van dankbaarheid, energie en vrijheid. Je kunt met yoga daadwerkelijk levens veranderen en dat terwijl je doet waar je gepassioneerd over bent.

Met dank aan de docenten van TULA, met in het bijzonder Amber Jagers, Cristina Guerra, Irene Lomer & Maria Zorita

 

Heb je toevoegingen, vragen of opmerking, laat die dan vooral achter in de comments hieronder.

~ Ruben

 

 

De yoga docentenopleidingen die we in Tula aanbieden

Tula Amsterdam

 

 

#FINDYOURBALANCE

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!