Yoga bij burn-out

Overwin nu je burn-out zonder dure therapie!

Een burn-out overkomt je voordat je het in de gaten hebt. Het is een sluipmoordenaar.
Je kunt een hele lange tijd op je laatste beetje energie functioneren, maar als de bodem van je put bereikt is, is het leeg. Klaar. Van het één op andere moment word je op je plek gezet en gedwongen om rust te nemen. Joost mag weten voor hoe lang.

Het proces is voor iedereen anders en ieder individu gaat hier anders mee om. De ene persoon laat het volledig over zich heenkomen en wacht geduldig af tot het beter gaat. Een ander gaat op zoek naar mogelijkheden voor actief herstel. Er wordt vaak veel geld uitgegeven aan dure therapieën die niet vergoed worden door je zorgverzekeraar.

Ons voorstel is om terug te gaan naar de basis, voordat je start met peperdure therapieën, trajecten en cursussen. Yoga beoefenen bij burn-out bespaart je veel geld en is zeer efficiënt om weer tot je kern te komen en om te landen in je nieuwe situatie. Het is een traject van acceptatie en stap voor stap je burn-out te boven komen.

Yoga by burn-out

Wat zijn burn-out klachten?

De klachten van een burn-out kunnen erg uiteenlopen. Veel voorkomende klachten zijn uitputting, gebrek aan energie, constante vermoeidheid, slaapproblemen, verminderde prestaties, concentratie- en geheugenproblemen, onvermogen om beslissingen te nemen en verminderd initiatief.

Daarnaast hebben mensen met een burn-out ook vaak last van spierspanningen, ademhalingsproblemen, beklemt gevoel op de borst en hoofdpijn.

Yoga bij een burn-out: voorkomen en/of herstellen

Hoe zelfbewust je ook bent, een burn-out overkomt de beste. Bijna 1 op de 5 mensen in Nederland ervaart jaarlijks burn-out klachten en symptomen (bron). Het is namelijk zo eenvoudig om je eigen grenzen over te gaan. Een etentje met vrienden, terwijl je vandaag liever thuisbleef. Dat verslag ‘s avonds afmaken omdat morgen de deadline is, terwijl je eigenlijk he-le-maal geen tijd hebt vandaag. Je gezin vermaken, terwijl je energielevel nog lager is dan de grond waar je op staat. Een burn-out is een combinatie van emotionele en fysieke uitputting.

Een burn-out kan zowel stress, angst, hyperventilatie, gebrek aan interesse in je werk/studie als gezondheidsproblemen ontwikkelen. Al met al zorgt een burn-out voor een lagere kwaliteit van leven, een laag zelfbeeld en minder motivatie om wat van je dag en leven te maken.

Yoga doet veel met je lichaam en geest met betrekking tot het voorkomen en herstellen van een burn-out. Als je continu over je grenzen gaat, bouwt zich spanning op in je lichaam. Dit merk je niet alleen aan een onrustig hoofd, maar ook aan nek- en schouderproblemen. Alle spanning gaat in je spieren zitten. Door regelmatig je yogamat uit te rollen en een momentje voor jezelf te nemen, ontspant zowel je geest als je lichaam. Diverse studies tonen aan dat yoga het sympathische zenuwstelsel onderdrukt dat verantwoordelijk is voor stressreacties. Hierdoor verbetert je algehele welzijn en gezondheid, concentratie, houding, ademhaling en hartslag.

Yoga bij burn-out: overwin nu je burn-out zonder dure therapie!

Welke yoga is geschikt bij een burn-out?

Welke yogastijl voor jou geschikt is, hangt af van jouw situatie.
Het kan zijn dat iedere lichamelijke beweging er op dit moment voor jou één teveel is. Is de weg naar de yogastudio nu even teveel voor je dan is het heel fijn dat er een enorm aanbod aan online yogalessen is. Kijk bijvoorbeeld op Tula Yoga Online voor een groot aanbod fijne lessen.

Gelukkig zijn er ontzettend veel yogastijlen. Hierdoor is er altijd één die bij jou en je huidige situatie en behoefte past. Wij zullen je een aantal voorbeelden geven van de soorten yogastijlen die geschikt kunnen zijn voor jou tijdens een burn-out:

Yoga Nidra

Yoga Nidra is een zeer rustige en meditatieve yogastijl. Deze stijl staat in het teken van meditatie, waardoor het je helpt om spierspanningen los te laten en gebeurtenissen te verwerken. Daarbij verlaagt Yoga Nidra je hartslag en bloeddruk. Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’s’. Het doel is om tot diepere niveaus van bewustzijn te komen, waardoor je hersenen zich kunnen ‘herschikken’.

Tijdens deze yoga is er weinig tot geen lichamelijke uitdaging. Je ligt namelijk helemaal stil. Dit maakt deze stijl geschikt voor mensen die puur voor rust komen en tot hun kern willen komen. Je leest meer over Yoga Nidra in dit artikel.

Restorative Yoga

Net als bij Yoga Nidra is er vrijwel geen inspanning tijdens een Restorative Yoga les. Door het gebruik van blokken, bolsters, kleedjes en kussen is het doel van deze les om totale ontspanning te vinden. Dit is een situatie voor je lichaam dat vrijwel nooit wordt gevoeld, waardoor het in haar eenvoud enorm krachtig is.

Yin Yoga

Yin Yoga is net zoals Yoga Nidra een meditatieve yogastijl, maar meer gericht op het rekken van spieren, pezen en bindweefsel. Ondanks dat Yin Yoga actiever is dan Yoga Nidra, kunnen we deze yogastijl nog steeds schalen onder een ‘rustige’ vorm van yoga. Het doel is om diepere weefsels in je lichaam op te rekken. Hierdoor stimuleer je energiestromen in je lichaam wat ervoor zorgt dat lichamelijk, mentale en emotionele blokkades verlicht worden. Een disbalans in je energetische lichaam kan leiden tot fysieke en mentale ziekten of kwalen, zoals een burn-out.

Bij Yin Yoga voer je nagenoeg alle oefeningen zittend of liggend op de grond uit. Je blijft zo’n drie tot vijf minuten in één houding om de diepere lagen in je weefsel te bereiken. Vooral houdingen die zich richten op nek, schouders en bovenrug zijn fijn wanneer je veel spanning ervaart.

Vinyasa slow flow

Wil je iets meer actie dan Yoga Nidra en Yin Yoga? Maar ben je nog snel uitgeput van lichamelijke inspanning? Dan is Vinyasa slow flow wellicht een goede optie voor jou. Dit is een rustige, langzame les waarbij wordt gewerkt met liggende, zittende en staande houdingen. Deze les is geschikt voor mensen die rustig aan willen doen, maar ook kracht willen opbouwen en toe zijn aan de eerste lichamelijke uitdagingen. Wees niet bang dat een les misschien te actief is voor je. Je mag altijd pauze nemen en bijvoorbeeld de child’s pose aannemen. De docent kan je hier in begeleiden.

Ashtanga

Ashtanga is een dynamische yogastijl. In een vaste serie voer je vloeiende bewegingen uit. Deze yogastijl is geschikt voor mensen met een burn-out die toe zijn aan lichamelijke uitdaging, maar niet overprikkeld willen worden. Door de vaste serie en vloeiende bewegingen werk je aan je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. De basis van alle yogastijlen is ten alle tijden je ademhaling. Je ademhaling begeleidt je bewegingen, waardoor het een actieve meditatie wordt.

Tijdens Ashtanga Mysore lessen doe je de Ashtanga serie helemaal op je eigen niveau en tempo, omdat je niet ‘klassikaal’ begeleid wordt zoals in een gewone groepsles. Bij Mysore loopt de docent rond om iedereen individueel te assisteren en begeleiden. Je begint voor jezelf en gaat zover in de serie als je kunt, waardoor je ook op je eigen tijd weer stopt. Helemaal voor mensen met een burn-out, is dit een goede manier om yoga te beoefenen op je eigen niveau. Je grens wordt aangegeven, zonder dat je meegenomen wordt in de energie van een groepsles. Lees hier meer over Ashtanga Mysore.

Yoga programma's

Kamp jij met een burn-out en ben je benieuwd naar welke yogastijl bij jou past? Dan nodigen wij je graag uit om dat te onderzoeken. We staan voor je klaar via de mail of telefoon om je advies te geven. Of, je kunt bij ons één losse les naar keuze volgen, meerdere lessen uitproberen, of beginnen met een beginners programma.

Tijdens een beginnen met yoga programma word je gedurende een maand begeleid door één van de Tula yogadocenten. Naast een onbeperkt yoga abonnement ontvang je een persoonlijke intake, een privéles en adviesgesprek. Op deze manier kun je precies aanvoelen en leren wat past bij jouw situatie.

Geschreven door Laura Kortekaas

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!