Inmiddels heb je vast al gelezen of gehoord hoe fijn yoga is en wat de positieve effecten zijn van het beoefenen ervan. Mocht dit nog niet zo zijn lees dan eerst ons andere artikel ‘Hierom wil je vandaag nog beginnen met yoga’.
Nou snappen we dat het kennen van de effecten van yoga er nog niet voor zorgt dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. Of, misschien ben je al wel eens begonnen, maar is het nog geen gewoonte geworden.
Daarom geven we in dit artikel onze tips voor het opbouwen van een yoga routine. Want, een routine hebben is de allerbeste manier om je yoga practice vol te houden. Of je dit nou thuis (online) doet of in een studio.
Dit artikel is speciaal geschreven voor iedereen die gaat beginnen met yoga, of even weg is geweest en de draad weer op wil pakken.
Onze belangrijkste tips voor het opbouwen van een yoga routine
1. Vraag niet te veel van jezelf.
Spreek met jezelf af dat je in de eerste periode één les per week gaat volgen. Zodra je dit consequent kunt volhouden kun je het aantal lessen uitbreiden. We raden aan om uiteindelijk minimaal twee keer per week een yogales te volgen om daadwerkelijk de effecten te kunnen ervaren.
2. Gebruik je agenda.
Zet de lessen die je gaat volgen met dikke letters in je agenda en beschouw dit als ‘heilige me-time’. Gun jezelf dit moment en spreek met jezelf af dat je niks belangrijker vindt dan deze tijd met jezelf door te brengen. Probeer zoveel mogelijk een vast moment in de week te plannen om het ritme vast te houden.
3. Kies één stijl en docent.
Het is fijn om in het begin een paar constanten in te bouwen. Hierdoor weet je wat je kunt verwachten en ga je meer leren van de docent. Als je iedere keer lessen van verschillende docenten volgt moet je iedere les eerst even wennen aan de stijl, stem en energie. Dit neemt de kracht af van je routine. Daarnaast is het heel fijn voor een docent om regelmatig dezelfde gezichten te zien. Zo kan hij/zij je beter assisteren en begeleiden.
4. Vergelijk je niet met anderen.
Yoga doe je voor jezelf en daarom heeft het geen zin om naar je buur-yogi te kijken. Misschien dat die persoon al 10 jaar yoga doet, of superlenig is. Ieder lichaam is ander, dus het maakt voor jouw yoga niks uit hoe een ander iets doet. Concentreer je op jezelf. In Tula zal je ook nooit gek aangekeken worden als je een houding nog niet beheerst.
5. Connect met de docent en andere yogi’s.
Blijf na de les nog even in de studio voor een kopje thee. Je kunt dan een praatje maken met de andere yogi’s en docent. Naast dat het leuk is om met andere yogi’s in contact te komen kan het je ook helpen om weer naar volgende week uit te kijken. De grote meerderheid van yogi’s kiest namelijk iedere week dezelfde les uit, waardoor je steeds meer bekende gezichten zal zien. Vraag hun ook eens waarom zij aan yoga doen, of waarom ze ooit zijn begonnen.
Als je even een tijdje niet bent geweest…
Accepteer dat sommige houdingen minder makkelijk gaan dan eerst. Je lichaam moet weer even wennen en zal minder soepel of sterk aanvoelen. Geef het tijd!
Dit is juist een hele goede indicatie van de effecten van yoga, want uiteindelijk zullen de houdingen weer soepeler gaan. Zolang je naar de lessen blijft komen 😉
Als je thuis yoga doet…
Een korte practice is ook een practice. Als sta je 10 minuten op de mat voor een zonnegroet of korte meditatie. Het gaat erom dat je op je mat staat. Wees lief voor jezelf! Dit was ook één van onze tips voor online yogi’s op de blog van Tula Yoga Online.
✔ Kortom, ritme en routine is het geheim van een langdurige yoga beoefening.
Zorg ervoor dat jouw yoga practice een stabiele factor in je week wordt en wees lief voor jezelf!
Mocht je het toch lastig vinden om (weer) te beginnen, kijk dan eens naar de ‘Beginnen met Yoga trajecten’. In deze trajecten word je persoonlijk begeleid door één van onze Tula docenten.
Geschreven door Ruben Stelma
Add Comment