Hierom wil je vandaag nog beginnen met yoga!

“Yoga is zo goed voor je!” Dit is wat veel mensen maar klakkeloos roepen, zonder dat zij de échte voordelen ervan kennen. We weten allemaal dat yoga je geest helpt te ontspannen, maar waarom zou je verder vandaag willen beginnen met yoga?

Laten we eerste even teruggaan in de tijd, want hoe is yoga ooit ontstaan en waarom wordt het steeds populairder in ons koude kikkerlandje?

Yoga komt van oorsprong uit India en is zo’n 5000 jaar geleden ontstaan. Patanjali was een Indiase filosoof, wiens naam verbonden is met yoga-soetra’s. Het woord yoga werd toen voor het eerst genoemd in de oudste heilige teksten, de Rig Veda. De Rig Veda is een verzameling van meer dan duizend hymnen en mantra’s in tien hoofdstukken die bekend staan als mandala’s. Deze werden gebruikt door priesters uit de Vedische tijd. In India komt yoga voort uit een Hindoeïstische traditie en is het onderdeel van een spiritueel pad.

Join our Yin Yoga teacher training - mindfully created by our lead teacher Hellen van der Harten

Yoga in de Westerse cultuur

De bekendste componenten van yoga zijn ademhaling en houding. Het doel is dat je alle bewegingen uitvoert op basis van je in- en uitademing om jezelf te ontplooien, maar de houding is nooit het doel op zich. En daar vergissen wij Nederlanders ons nog weleens in.

Wij wijken steeds meer af van dat spirituele pad. Doordat we continu leven in een soort ratrace, zien we yoga als een ‘snelle’ tool om je hoofd leeg te maken. Ondanks dat je yogamat dé plek is waar je even helemaal mag ontspannen en je de boel de boel mag laten, vragen we ook hier vaak te veel van onszelf. We vragen ons continu af of we het wel goed doen en of we niet wat verder in de houding moeten komen en nemen het onszelf kwalijk als de rush van de dag in je lijf aanwezig blijft.

Don’t try to calm the storm, calm yourself and the storm will pass.

In Westerse culturen is yoga steeds meer gericht op het fysieke en mentale aspect, dan op het spirituele aspect. Dat is helemaal niet erg, want iedereen kan yoga doen, ongeacht achtergrond en religie. En dat is fijn, want dagelijkse beoefening van yoga in welke vorm dan ook kan leiden tot opmerkelijke verbeteringen van zowel je fysieke als mentale gezondheid.

En dan nu over naar de orde van de dag, want waarom zou je per se vandaag nog willen beginnen met yoga? Wij staan écht te springen om het aan je te vertellen.

Begin met Yoga en profiteer van deze voordelen

We kunnen er helaas niet altijd aan ontkomen dat ons leven aan ons voorbijvliegt. Mensen in Zuid-Europese landen verklaren ons voor gek. In Nederland zijn we namelijk gespecialiseerd in het creëren van een overvolle agenda en het leggen van een veel te hoge lat. Wil je een beetje fit, maar wel oud worden? Begin dan met yoga.

Lichamelijke voordelen van yoga

Yoga doet je spieren ontspannen, waardoor lichamelijke klachten zoals lage rugpijn en hoofdpijn zullen afnemen. Het verhoogt je spierkracht en verbetert je ademhaling en flexibiliteit. Doordat je fysiek sterker en soepeler wordt, creëer je meer ruimte tussen je wervels om te ademen. Dit zorgt ervoor dat je bloed beter door je lichaam stroomt, waardoor je bloeddruk zal verlagen en je nachtrust verbetert. Door een verhoogde flexibiliteit vermindert de kans op blessures en verbetert je lichaamshouding vanzelf.

Daarnaast zorgt een betere bloedsomloop en een sterker fysiek gestel ook voor meer energie en vitaliteit. Je zult je fitter voelen en meer kunnen genieten van het leven.

Mentale en spirituele voordelen

Naast fysieke voordelen zijn er natuurlijk ook mentale en spirituele voordelen aan yoga verbonden. Bovenal staat dat yoga stress doet verminderen, maar wat is hier dan weer het voordeel van? Laten we zeggen dat je een positievere kijk op het leven ontwikkelt. Je krijgt namelijk meer mentale helderheid en kalmte, waardoor je op zijn beurt weer beter om kunt gaan met druk en tegenslagen.

Daarnaast word jij je door yoga zeer lichaamsbewust. Je weet hoe je bij jezelf kunt inchecken. Hierdoor kun je fysieke problemen vroegtijdig opsporen en preventieve acties uitvoeren.

Op spiritueel gebied verbetert yoga je intuïtie en inspiratie. Doordat je loslaat wat je niet meer nodig hebt, ontstaat er ruimte voor nieuwe en positieve energie. Als je het gevoel hebt dat je vastloopt in het leven is yoga een mooie kans voor jou.

Beginnen met Yoga workshop Amsterdam

Wil jij beginnen met yoga? Bekijk dan onze 'starten met yoga trajecten'

Je hebt al gelezen dat je ongeacht je achtergrond of religie yoga kunt doen. Daarnaast maakt het ook helemaal niet uit of je al een bak aan yoga-ervaring hebt of dat je voor de eerste keer het matje van geluk gaat uitrollen. Yoga is voor veel mensen nieuw, dus wees niet bang dat je niet goed genoeg bent. Bij ons kan iedereen op elk niveau beginnen met yoga. Je kunt hier één van onze drie trajecten kiezen. Heb je een vraag over één van deze trajecten? Dan ben je meer dan welkom om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Geschreven door Laura Kortekaas

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!