Ayurveda – een nieuwe manier van eten

Door Liese van Dam

Ben jij iemand die al heel gezond eet? Of ben je bewust bezig met voeding en de ecologische voetafdruk die je daarmee op de aarde achterlaat? Dan is het misschien interessant voor je om je te verdiepen in de Ayurveda.

TULA Ede - Ayurveda

 

Weet je dat er verbeteringen nodig zijn in je leef- en eetpatroon en weet je niet waar je moet beginnen omdat je door de bomen van de hoeveelheid diëten het bos niet meer ziet? Leer dan vooral de basisprincipes van de Ayurveda! Deze gaan namelijk terug naar de basisprincipes van het leven en geven richting in alle moderne opvattingen over voeding.

Balans door ayurveda

Als eeuwenoude gezondheidsleer geeft Ayurveda talloze richtlijnen om een gezond lichaam gezond te houden én hoe het lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen wanneer er een disbalans of ziekte is. In de klassieke teksten – die in een ver verleden en in een andere cultuur geschreven werden – worden aanbevelingen over voeding en leefstijl gedaan die nu zeer actueel zijn. Dat deze wijsheid uit duizenden jaren oude boeken nu nog steeds actueel is komt doordat Ayurveda nauwkeurig kijkt naar de relatie tussen de mens en de natuur. Er worden daarbij een aantal wetmatigheden vastgesteld. Veel van deze dingen pas je als vanzelfsprekend al toe. Bijvoorbeeld de warme kwaliteit die kou compenseert. Of de vettigheid die droogte verminderd. Wanneer je na een lange wandeling door de wind het koud hebt en je lippen droog zijn heb je vaak zin in iets warms en vettigs zoals warme thee met appeltaart en slagroom. Ayurveda kijkt heel nauwkeurig wat het effect is op je lichaam van de substanties om je heen. Om Ayurveda in je leven te gaan toepassen is het dus niet nodig dat je Indiase gerechten en exotische ingrediënten gaat eten. Het is juist belangrijk om te kijken hoe je Ayurveda hier in je dagelijks leven kan toepassen om te zorgen dat je je lichaam gezond houdt en bij een verstoorde balans weten wat te doen om de balans te herstellen.

Ayurveda en veganisme

“Een veganistische student van mij vertelde onlangs tijdens een presentatie dat bij haar de nadruk in het veganisme – voordat ze zich in de Ayurveda had verdiept – vooral ging over dat wat je weglaat (vlees, zuivel, honing en andere producten van een dier). Vanuit de Ayurveda leerde ze echter om heel precies te kijken naar dat wat je dan wél eet. Bijvoorbeeld wat zit er nu in die vleesvervanger en wat is het effect ervan op je lichaam? Daarnaast was het voor haar een meerwaarde om te leren hoe je eet, wanneer je eet, hoeveel je eet, je leefstijl en nog een aantal dingen die zorgen voor een goede vertering en ertoe bijdragen dat voeding ook echt voldoening geeft. Dit geldt natuurlijk ook voor vegetarisch eten, glutenvrij eten etc. Tijdens de workshops en cursussen die ik bij TULA geef, leer je hoe je Ayurvedische principes kunt toepassen in jouw huidige leven, gewoon hier in Nederland.”

Ayurveda in TULA

Liese van Dam geeft o.a. bij TULA Ede haar basiscursus Ayurveda.
In deze vijfweekse cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
    Ontdek je Dosha (unieke constitutie vanuit de Ayurveda)
    Voeding voor een echt voldaan gevoel
    Het ochtendritueel
    Yoga voor jouw type
    De Ayurvedische keukenapotheek

Wil je meer lezen over Liese of over de cursus bezoek dan de volgende website

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!