Ayurveda programma

Ayurveda ontstond duizenden jaren geleden in India. Ayur betekent leven en Veda ‘weten’. Dit ‘weten’ houdt niet alleen het rationele weten in, maar ook een dieper, intuïtief weten. Het wordt gezegd dat de wijsheid van Ayurveda niet gecreëerd is, maar dat het herinnerd werd door de wijzen van het oude India.

Het voornaamste doel in de Ayurveda is om de gezondheid te ondersteunen, dus een gezond lichaam zo gezond mogelijk te houden. Wanneer er een onbalans of ziekte is kan Ayurveda ondersteunen bij het herstellen van de balans in lichaam en geest. Voeding en leefstijl zijn belangrijke ingrediënten voor een goede gezondheid. Wát je eet is daarbij belangrijk, maar dat is niet het enige. Hoe je dat eten verteert is net zo belangrijk. Spijsverteringsenzymen worden gesymboliseerd door een vuur, dat agni genoemd wordt. Hoe beter je voor je agni zorgt, des te beter je je voeding gaat verteren. Wanneer je er bijvoorbeeld voor zorgt dat je maaltijd alle zes de smaken bevat, dan heeft dat een positieve invloed op de werking van je spijsvertering. Deze zes smaken zijn zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang.

Hoe je verteert is dus belangrijk. De spijsvertering wordt voornamelijk gereguleerd door het element vuur. Vuur transformeert: bijvoorbeeld hout tot as. In het lichaam transformeert het vuur voedsel tot energie en tot weefsel. Het spijsverteringsvuur zorgt er dus voor dat het voedsel dat je nuttigt uiteindelijk je lichaam wordt.

Keukenkruiden en specerijen zijn bijzonder geschikt om de spijsvertering te ondersteunen. Je kunt kiezen voor Indiase specerijen als komijn en koriander, maar ook voor Nederlandse tuinkruiden als tijm en rozemarijn. Een goede spijsvertering is individueel bepaald. In de media lees je vaak algemene informatie over voeding, denk bijvoorbeeld aan “broccoli is gezond” of “superfood geeft energie”. Dat is ook zo, alleen niet altijd voor iedereen. De een vaart er wel bij, de ander verteert het slecht en krijgt er juist winderigheid of minder energie van. Wat gezond is voor de een is niet per se gezond voor de ander.

Een belangrijk uitgangspunt van de Ayurveda is om alleen te eten wanneer je echt honger hebt. Met honger wordt de honger bedoeld die je in je buik voelt, rondom je maag. Een hongergevoel in de buik geeft aan dat de spijsverteringsenzymen klaar zijn voor voeding. De juiste brandstof voor een groot vuur zou een groot blok hout zijn, voor de spijsvertering is de juiste brandstof een volwaardige maaltijd. Echter, wanneer je geen hongergevoel hebt – en het vuur dus klein is – is het verstandig om niet te eten. Op eenzelfde manier als een groot blok hout een veel te klein vuurtje dooft, zo ook wordt het spijsverteringsvuur zwakker als je regelmatig eet wanneer je geen hongergevoel hebt. Het is dan dus beter om te wachten totdat het vuur weer groot is en klaar is voor een volwaardige maaltijd. Wanneer je vaak eet wanneer je geen buikhonger hebt worden er onverteerde resten gecreëerd, wat een negatief effect op je gezondheid heeft. Wanneer je echter eet bij een hongergevoel worden voedingsstoffen optimaal opgenomen en afvalstoffen adequaat afgevoerd. Zo worden alle lichaamsweefsels goed gevoed en de gezondheid ondersteund.

Let de volgende keer dat je iets wilt eten eens op of je wel echt honger hebt!

De wetenschap van de Ayurveda is gebaseerd op de vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Deze vijf elementen vind je overal: in de natuur, in je voedsel en dus ook in je eigen lichaam. De vijf elementen in het lichaam hebben een continue interactie met de vijf elementen buiten het lichaam door middel van je voeding, de seizoenen en je activiteiten.

De wijzen – de ‘zieners’ van het oude India – ‘zagen’ dat deze elementen ook een onderlinge interactie hebben. Samen vormen ze drie biokrachten, dosha’s genaamd. De dosha’s zou je kunnen zien als de managers; zij reguleren alle noodzakelijke functies die je lichaam in goede gezondheid houden. Kapha is een intelligente biokracht die de bouwstenen aarde en water gebruikt om het lichaam te beschermen en te ondersteunen. Pitta gebruikt daarvoor de bouwstenen vuur en water, en vata gebruikt lucht en ruimte.

Om goed te kunnen functioneren heeft iedereen alle drie de dosha’s in zich, en dat maakt dat wij mensen voor een groot deel hetzelfde zijn. Tegelijkertijd is de ene persoon geboren met net iets meer kapha, de ander met net iets meer pitta en weer een ander met iets meer vata. Dat maakt dat iedere persoon uniek is in de manier waarop de dosha’s in hem of haar tot expressie komen. De dosha’s hebben invloed op de spijsvertering en fysieke en psychologische kenmerken. Gedurende je leven zijn de elementen in je lichaam continu in interactie met de elementen daarbuiten. Wanneer deze interactie niet ondersteunend is, kan dit ervoor zorgen dat één of meerdere dosha’s verstoord raken ten opzichte van de balans die bij de geboorte bepaald is.

Behalve de constitutie ten tijde van de geboorte kijkt de Ayurveda ook naar de constitutie op een willekeurig moment in je leven. Wanneer deze verschilt ten opzichte van je prakruti – je geboorteconstitutie – dan is er een onbalans die kan uitmonden in klachten. Deze constitutie op dit moment wordt vikruti genoemd. De richtlijnen vanuit de Ayurveda kunnen helpen deze onbalans te herstellen en, afhankelijk van de ernst van de onbalans, lichaam en geest weer in balans brengen.

Vata-types zijn geneigd om te dromen, ze zijn verbeeldend en zitten vol creatieve energie. Ze kunnen ook vergeetachtig zijn, spaced out, angstig en gestresst. Vata-problemen zijn bijvoorbeeld een onregelmatige spijsvertering, opgeblazen gevoel, angsten en gewrichtsklachten. Het spijsverteringsvuur van het vata-type is onregelmatig.

Pitta-types zijn vaak vol zelfvertrouwen, gepassioneerde leiders, zeer georganiseerd en perfectionistisch aangelegd. Teveel pitta kan er echter voor zorgen dat ze snel vurig worden, of kortaf en geïrriteerd. Pitta-mensen ontwikkelen snel huidklachten, brandend maagzuur en maagzweren, en raken snel oververhit. Het spijsverteringsvuur van het pitta-type is sterk, en wanneer ze bij honger niet eten kunnen ze erg geïrriteerd raken. Beter dus om ze eerst eten te geven en dan pas moeilijke gesprekken te voeren!

Veel kapha-types zijn loyaal, warmhartig, kalm en liefdevol. Teveel kapha kan er echter voor zorgen dat ze moe, lui, energieloos en veel te toegeeflijk worden. Kapha-types zijn vatbaarder voor slijmophoping, gewichtstoename en een trage spijsvertering. Hun verteringsvuur is laag en ze kunnen gemakkelijk een maaltijd overslaan zonder zich flauw of geïrriteerd te voelen.

Over Liese van Dam

Liese: “Mijn eerste kennismaking met yoga was in 1995 toen ik in Londen woonde. Ik was diep onder de indruk van die allereerste les en ben sindsdien niet meer gestopt. Een jaar later, tijdens de Sivananda yogadocentenopleiding in India kwam ik in aanraking met Ayurveda en realiseerde ik me dat de twee een diepe en onlosmakelijke verbinding hebben.

Na vier jaar in de Sivananda ashrams gewoond, geleefd, geleerd en lesgegeven te hebben kwam ik terug in Nederland. Yoga zat in mijn lijf en was een onlosmakelijk onderdeel van mijn leven geworden. Waardevolle bouwstenen voor mijn lesgeven én het leven waren gelegd.

Naast het geven van wekelijkse yogalessen studeerde ik verder bij Françoise Freedman van Birthlight tot pre-, postnataal, baby en well woman yogadocent en aan de Academy of Ayurvedic Studies (nu Delight Academy of Ayurveda) tot Ayurveda Practitioner. Als docent ben ik verbonden aan Delight Academy en geef ik les aan tweedejaars studenten van de Ayurveda beroepsopleiding en jaarlijks de tiendaagse ‘Ayurveda Nutrition Course’ voor algemeen geïnteresseerden. Voor The Yoga Therapy Institute geef ik de module Ayurveda en Yogatherapie.

Sinds een paar jaar woon ik in Ede en het voelt nu als de tijd om mijn kennis hier te gaan delen. De nadruk in mijn lesgeven ligt op hoe het geleerde praktisch toepasbaar kan worden gemaakt in jouw dagelijkse leven, want alleen dan kunnen de kennis van Yoga en Ayurveda een voedend en blijvend effect hebben.”

Ancient Wisdom made practical for you!

Lees meer over Liese op haar eigen website » link

Ayurveda cursus - Liese van Dam - TULA yoga Ede

basiscursus

Ayurveda basiscursus

Ayurveda is de eeuwenoude kennis van een lang, gelukkig en gezond leven. Expert Liese van Dam heeft een speciale cursus ontwikkeld waarin je alle aspecten van Ayurveda kunt leren. Deze cursus bieden we je aan verspreid over vijf weken. Ieder met een andere thema. Op deze manier kun je op een prettige manier Ayurveda integreren in je leven en werken aan meer balans en energie.

Gezondheid, balans en energie zijn aspecten van ons leven waar we dagelijks mee te maken hebben. Soms is het zoeken naar de juiste manier waardoor we ons vitaal en uitgerust voelen.
Heb je soms het gevoel dat de balans moeilijk te vinden is voor je? Of ben je bewust bezig met gezonde voeding en levensstijl en zoek je naar verdieping?

In de cursus gaan we in op de basis aspecten van de Ayurveda, die je kunnen helpen keuzes te maken die passen bij jou unieke persoonlijkheid en behoefte.
Door deze eeuwenoude kennis te vertalen naar de moderne tijd is het mogelijk Ayurveda direct toepasbaar te maken. Je gaat het effect merken in je slaap, voeding en behoefte aan rust.
Deze cursus leert je de eerste stappen en geeft kennis over de principes van Ayurveda. De kennis wordt overgedragen door Liese van Dam op een moderne en inspirerende wijze. Je leert welk voedsel jouw Dosha (constitutie) ondersteunt en wat het uit balans brengt, daarbij is het zeker niet zo dat je wel of niet vegetariër, veganist of iets anders moet zijn. In deze cursus ontvang je heel veel praktische informatie die je direct kunt toepassen. je leert hoe je de woorden ‘balans’ en ‘energie’ direct kan gaan ervaren door eenvoudige methodes. Iedere les bestaat uit een lezing met theorie, praktische handreikingen en recepten.

Je leert hoe je meer vitaliteit, energie en voldoening in je leven kunt gaan ervaren!
Onderwerpen

Les 1: Ontdek je dosha
Les 2: Voeding voor een echt voldaan gevoel
Les 3: Dagelijkse routine voor optimale energie
Les 4: Yoga voor jouw type
Les 5: De ayurvedische keukenapotheek

Deze cursus zal je helpen

✔    Door middel van voeding, leefstijl en yogabeoefening meer balans in je leven te brengen.
✔    Om te gaan met disbalans. De laatste les staat in het teken van milde disbalansen en leer je hoe je simpele keukenremedies kunt inzetten bij kleine ongemakken. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, een snijwond, een zere keel, verkoudheid, hooikoorts of een griep.
✔    Algemene richtlijnen met betrekking tot voeding en leefstijl in je leven toe te passen: wanneer, hoe en wat te eten & te drinken en hoe je spijsverteringsvuur optimaal kan laten werken.
✔    De effecten van yogahoudingen en ademhalingsoefeningen te ervaren op je lichaam en geest.
✔    Jouw specifieke constitutie te herkennen: Vata, Pitta of Kapha.

Dit ontvang je als je je aanmeldt

✔    Een praktische, interactieve cursus waar je in 5 weken uitgebreide kennis Ayurveda ontvangt.
✔    Je gaat naar huis met een uitgebreide syllabus vol informatie.
✔    Je ontvangt ‘Het kleine Ayurveda kookboek’ vol heerlijke recepten geschreven door Liese van Dam.
✔    Specifieke remedies om in te zetten bij kleine ongemakken zoals een opgeblazen gevoel, een snijwondje, zere keel, verkoudheid, hooikoorts of een griep.
✔    Informatie over hoe je de zes smaken in een maaltijd kan brengen.

Data

Deze cursus wordt tweemaal per jaar aangeboden, in het voorjaar en het najaar.

2021
2, 9, 16, 23 & 30 maart
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
  ⤿ meld je aan

Investering

€130,- | early bird      »  geldig tot 9 januari 2021
korting wordt verrekend bij het afrekenen

€160,- | regulier

»  TULA members ontvangen 20% korting op de reguliere prijs

GRATIS introductie: Ayurveda basiscursus

Heb je interesse in de cursus, of wil je meer weten en Liese ontmoeten?
Meld je aan voor de gratis introductiebijeenkomst op dinsdag 25 augustus!

Plaats: TULA yogastudio Ede
Tijd: 19.30 tot 21.00 uur

workshops

Workshops

Doe mee met een interactieve driedelige reeks over Ayurveda
Deze workshops zijn apart te volgen, maar ook als reeks.

Onderwerpen

1.     Voeding als medicijn
2.     Het ochtendritueel
3.     Een goede nachtrust

Voor iedere workshop geldt

○     Voorkennis is niet nodig.
○     Iedere workshop bestaat voornamelijk uit het delen van informatie, praktische vaardigheden en tips. Er is voldoende tijd om vragen te stellen. Ook ga je zelf dingen doen en ervaren.
○     Je krijgt een uitgebreide hand-out met extra informatie zodat je thuis ook echt aan de slag kunt met wat je hebt geleerd.

Investering

○     Deelnemen aan alle drie workshops » € 65,-
○     Deelnemen aan één workshop » € 25,-

»  TULA members ontvangen 20% korting

Workshop #1

Voeding als medicijn – Zaterdag 24 oktober van 14.00 tot 16.00 uur

Voedsel wordt als een waardevol en dagelijks – al dan niet preventief – medicijn beschouwd binnen de ayurveda. Wanneer je de juiste principes toepast kun je jezelf aan de hand van de drie biokrachten (vata, pitta en kapha) in balans brengen én ook nog eens lekker eten. Eten volgens de ayurveda betekent niet dat je Indiase maaltijden moet gaan eten. Het gaat om het kiezen van voeding en dranken waarbij je heel bewust de ayurvedische basisprincipes toepast bij het bereiden alsmede bij het consumeren ervan. En die principes kunnen op elke keuken van de wereld toegepast worden. In deze workshop leer je de basisprincipes uit de ayurvedische voedingsleer waar jezelf mee aan de slag kunt in je dagelijks leven. Ga deze principes toepassen en dan zal je zeker verschil ervaren in hoe je je voelt.

In deze workshop leer je:

○     Basiskennis van de ayurveda: de drie dosha’s vata, pitta en kapha met betrekking tot voeding
○     De rol van de drie dosha’s in je spijsvertering
○     De tijden van de dag waarop jij je voeding optimaal verteerd
○     Je voeding afstemmen op je unieke spijsvertering
○     Wat een maaltijd ayurvedisch maakt

Workshop #2

Het ochtendritueel – Zaterdag 7 november van 14.00 tot 16.00 uur

Ayurveda geeft al duizenden jaren adviezen en richtlijnen om ons leven zo gebalanceerd mogelijk te leven en lichaam en geest te ondersteunen. Het ochtendritueel is daar een belangrijk onderdeel van. Het helpt je iedere dag fris, helder en energiek te beginnen, je zintuigen gezond te houden en je beter bestand te maken tegen de prikkels van alledag. In deze workshop leer je de basisprincipes van Ayurveda en gaan we de ochtendrituelen – inclusief een aantal voedingsrichtlijnen en een paar yogaoefeningen – bespreken en (waar mogelijk) ook doen zodat je dit ochtendritueel zelf thuis kunt gaan toepassen.

In deze workshop leer je:

○     Basiskennis van de ayurveda: de drie dosha’s vata, pitta en kapha met betrekking tot het ochtendritueel
○     Hoe een goed ochtendritueel de drie dosha’s ondersteunt
○     Wat goede tijd is om op te staan en waarom
○     Een aantal praktische dingen. Denk hierbij aan tongschrapen en een lichaamsmassage. Tijdens de workshop doen we de lichaamsmassage over de kleding heen. Je leert hoe je deze thuis eventueel ook met olie direct op je huid kunt gaan toepassen.

Workshop #3

Het geheim van een goede nachtrust – Zaterdag 21 november van 14.00 tot 16.00 uur

Wil jij graag iedere nacht lekker en diep slapen en dan ’s ochtends uitgerust wakker worden, maar lukt dat maar niet? Misschien is je voeding niet optimaal, sta je te lang ‘aan’ ’s avonds of ben je wel te moe om te gaan slapen. Ontdek in deze workshop de oude geheimen van de Ayurveda om sneller in slaap te vallen én goed door te slapen. Pas deze geheimen toe en laat je nachtrust als vanzelf terugkomen.

In deze workshop leer je:

○     Basiskennis van de ayurveda: de drie dosha’s vata, pitta en kapha met betrekking tot nachtrust
○     Hoe je kunt gaan leven volgens je biologische klok
○     Heb je recepten van een paar specifieke remedies
○     Praktische handvaten waarmee je je energieniveau kunt herstellen
○     Een aantal praktische dingen die je kunt doen wanneer je wél weer ’s nachts wakker ligt, denk daarbij aan het activeren van specifieke marmapunten (deze zijn soortgelijk aan acupressuurpunten), een specifieke ademhaling en een yogahouding

Meer informatie of aanmelden?

Stuur een mailtje naar: ede@tulayogastudios.nl of bel: 06 11349733

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!