Ayurveda programma

Ayurveda ontstond duizenden jaren geleden in India. Ayur betekent leven en Veda ‘weten’. Dit ‘weten’ houdt niet alleen het rationele weten in, maar ook een dieper, intuïtief weten. Het wordt gezegd dat de wijsheid van Ayurveda niet gecreëerd is, maar dat het herinnerd werd door de wijzen van het oude India. Het voornaamste doel in de Ayurveda is om de gezondheid te ondersteunen, dus een gezond lichaam zo gezond mogelijk te houden. Wanneer er een onbalans of ziekte is kan Ayurveda ondersteunen bij het herstellen van de balans in lichaam en geest.

Aanbod in TULA Ede

Lessen

Regelmatig staan er yogalessen van Liese in het rooster. Deze lessen zijn gecreëerd rondom een thema uit de Ayurveda zoals de spijsvertering, stressreductie en zelfzorg.

Kijk hier voor het actuele rooster.

Workshops

Doe mee met een interactieve driedelige reeks over Ayurveda
Deze workshops zijn apart te volgen, maar ook als reeks.

Onderwerpen

1.     Voeding als medicijn
2.     Het ochtendritueel
3.     Een goede nachtrust

Voor iedere workshop geldt

○     Voorkennis is niet nodig.
○     Iedere workshop bestaat voornamelijk uit het delen van informatie, praktische vaardigheden en tips. Er is voldoende tijd om vragen te stellen. Ook ga je zelf dingen doen en ervaren.
○     Je krijgt een uitgebreide hand-out met extra informatie zodat je thuis ook echt aan de slag kunt met wat je hebt geleerd.

Investering

○     Deelnemen aan alle drie workshops » € 55,-
○     Deelnemen aan één workshop » € 20,-

○     
TULA members ontvangen 20% korting

Workshop #1

Voeding als medicijn – Zaterdag 13 juni van 14.00 tot 16.00 uur

Voedsel wordt als een waardevol en dagelijks – al dan niet preventief – medicijn beschouwd binnen de ayurveda. Wanneer je de juiste principes toepast kun je jezelf aan de hand van de drie biokrachten (vata, pitta en kapha) in balans brengen én ook nog eens lekker eten. Eten volgens de ayurveda betekent niet dat je Indiase maaltijden moet gaan eten. Het gaat om het kiezen van voeding en dranken waarbij je heel bewust de ayurvedische basisprincipes toepast bij het bereiden alsmede bij het consumeren ervan. En die principes kunnen op elke keuken van de wereld toegepast worden. In deze workshop leer je de basisprincipes uit de ayurvedische voedingsleer waar jezelf mee aan de slag kunt in je dagelijks leven. Ga deze principes toepassen en dan zal je zeker verschil ervaren in hoe je je voelt.

In deze workshop leer je:

○     Basiskennis van de ayurveda: de drie dosha’s vata, pitta en kapha met betrekking tot voeding
○     De rol van de drie dosha’s in je spijsvertering
○     De tijden van de dag waarop jij je voeding optimaal verteerd
○     Je voeding afstemmen op je unieke spijsvertering
○     Wat een maaltijd ayurvedisch maakt

Workshop #2

Het ochtendritueel – Zaterdag 20 juni van 14.00 tot 16.00 uur

Ayurveda geeft al duizenden jaren adviezen en richtlijnen om ons leven zo gebalanceerd mogelijk te leven en lichaam en geest te ondersteunen. Het ochtendritueel is daar een belangrijk onderdeel van. Het helpt je iedere dag fris, helder en energiek te beginnen, je zintuigen gezond te houden en je beter bestand te maken tegen de prikkels van alledag. In deze workshop leer je de basisprincipes van Ayurveda en gaan we de ochtendrituelen – inclusief een aantal voedingsrichtlijnen en een paar yogaoefeningen – bespreken en (waar mogelijk) ook doen zodat je dit ochtendritueel zelf thuis kunt gaan toepassen.

In deze workshop leer je:

○     Basiskennis van de ayurveda: de drie dosha’s vata, pitta en kapha met betrekking tot het ochtendritueel
○     Hoe een goed ochtendritueel de drie dosha’s ondersteunt
○     Wat goede tijd is om op te staan en waarom
○     Een aantal praktische dingen. Denk hierbij aan tongschrapen en een lichaamsmassage. Tijdens de workshop doen we de lichaamsmassage over de kleding heen. Je leert hoe je deze thuis eventueel ook met olie direct op je huid kunt gaan toepassen.

Workshop #3

Het geheim van een goede nachtrust – Zaterdag 27 juni van 14.00 tot 16.00 uur

Wil jij graag iedere nacht lekker en diep slapen en dan ’s ochtends uitgerust wakker worden, maar lukt dat maar niet? Misschien is je voeding niet optimaal, sta je te lang ‘aan’ ’s avonds of ben je wel te moe om te gaan slapen. Ontdek in deze workshop de oude geheimen van de Ayurveda om sneller in slaap te vallen én goed door te slapen. Pas deze geheimen toe en laat je nachtrust als vanzelf terugkomen.

In deze workshop leer je:

○     Basiskennis van de ayurveda: de drie dosha’s vata, pitta en kapha met betrekking tot nachtrust
○     Hoe je kunt gaan leven volgens je biologische klok
○     Heb je recepten van een paar specifieke remedies
○     Praktische handvaten waarmee je je energieniveau kunt herstellen
○     Een aantal praktische dingen die je kunt doen wanneer je wél weer ’s nachts wakker ligt, denk daarbij aan het activeren van specifieke marmapunten (deze zijn soortgelijk aan acupressuurpunten), een specifieke ademhaling en een yogahouding

Cursussen

Ayurveda is de eeuwenoude kennis van een lang, gelukkig en gezond leven. Expert Liese van Dam heeft een speciale cursus ontwikkeld waarin je alle aspecten van Ayurveda kunt leren. Deze cursus bieden we je aan verspreid over vijf weken. Ieder met een andere thema. Op deze manier kun je op een prettige manier Ayurveda integreren in je leven en werken aan meer balans en energie.

Ayurveda Basiscursus

Onderwerpen

Les 1: Ontdek je dosha
Les 2: Voeding voor een echt voldaan gevoel
Les 3: Dagelijkse routine voor optimale energie
Les 4: Yoga voor jouw type
Les 5: De ayurvedische keukenapotheek

 

Wat ontvang je?

In deze cursus ontvang je heel veel praktische informatie die je direct kunt gaan toepassen. Iedere les bestaat uit een lezing met theorie, praktische handreikingen en recepten.

    Je leert hoe je door middel van voeding, leefstijl en yogabeoefening meer balans in je leven kunt brengen.
    Je leert over Vata, Pitta & Kapha en hoe jij deze kunt herkennen in je eigen lichaam en geest.
    Je ontvangt algemene richtlijnen met betrekking tot voeding en leefstijl. Wanneer, hoe en wat te eten & te drinken en hoe je spijsverteringsvuur optimaal te laten werken.
    Je leert hoe de zes smaken in een maaltijd te brengen.
    Hoe ga je om met disbalans? De laatste les staat in het teken van milde disbalansen en leer je hoe je simpele keukenremedies kunt inzetten bij kleine ongemakken. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, een snijwond, een zere keel, verkoudheid, hooikoorts of een griep.
    De effecten van yogahoudingen en ademhalingsoefeningen op je balans.
    Je gaat naar huis met een uitgebreide syllabus en ‘Het kleine Ayurveda kookboek’ vol heerlijke recepten geschreven door Liese van Dam.
    Specifieke remedies om in te zetten bij kleine ongemakken zoals een opgeblazen gevoel, een snijwondje, een zere keel, verkoudheid, hooikoorts of een griep

 

Kortom je leert hoe je meer vitaliteit, energie en voldoening in je leven kunt gaan ervaren!

Data

Deze cursus wordt in september aangeboden in 5 avonden van 2 uur per avond.

Data: 8, 15, 22 & 29 september, 6 oktober
Tijd: 19.30 – 21.30 uur

Investering

€130,- | early Bird, tot 1 juli
korting wordt verrekend bij het afrekenen

€160,- | regulier

»  TULA members ontvangen 20% korting op de reguliere prijs

Over Liese van Dam

Liese: “Mijn eerste kennismaking met yoga was in 1995 toen ik in Londen woonde. Ik was diep onder de indruk van die allereerste les en ben sindsdien niet meer gestopt. Een jaar later, tijdens de Sivananda yogadocentenopleiding in India kwam ik in aanraking met Ayurveda en realiseerde ik me dat de twee een diepe en onlosmakelijke verbinding hebben.

Na vier jaar in de Sivananda ashrams gewoond, geleefd, geleerd en lesgegeven te hebben kwam ik terug in Nederland. Yoga zat in mijn lijf en was een onlosmakelijk onderdeel van mijn leven geworden. Waardevolle bouwstenen voor mijn lesgeven én het leven waren gelegd.

Naast het geven van wekelijkse yogalessen studeerde ik verder bij Françoise Freedman van Birthlight tot pre-, postnataal, baby en well woman yogadocent en aan de Academy of Ayurvedic Studies(nu Delight Academyof Ayurveda) tot Ayurveda Practitioner. Als docent ben ik verbonden aan Delight Academy en geef ik les aan tweedejaars studenten van de Ayurveda beroepsopleiding en jaarlijks de tiendaagse ‘Ayurveda Nutrition Course’ voor algemeen geïnteresseerden. Voor The Yoga Therapy Institute geef ik de module Ayurveda en Yogatherapie.

Sinds een paar jaar woon ik in Ede en het voelt nu als de tijd om mijn kennis hier te gaan delen. De nadruk in mijn lesgeven ligt op hoe het geleerde praktisch toepasbaar kan worden gemaakt in jouw dagelijkse leven, want alleen dan kunnen de kennis van Yoga en Ayurveda een voedend en blijvend effect hebben.”

Ancient Wisdom made practical for you!

Lees meer over Liese op haar eigen website » link

Meer informatie of aanmelden?

Stuur een mailtje naar: ede@tulayogastudios.nl of bel: 06 11349733

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!