Je Locatie | yogastudio starten

De perfecte locatie vinden voor je yogastudio is één van de eerste stappen die je moet maken wanneer je een studio gaat starten. Maar, wat is de perfecte locatie? Hieronder vind je een paar tips voor het vinden van deze locatie.

Yogastudio TULA Bos en Lommer

LOCATION, LOCATION, LOCATION

Mr. Hilton’s (van de Hilton hotels) bekende quote luidt: ‘the three things that matter most are: location, location, location’. Hij vond dit het meest belangrijk wanneer er een nieuw hotel geopend zou worden. Maar telt dit ook voor yogastudio’s?

Eerst moeten we hiervoor begrijpen wat er precies bedoeld wordt met locatie; is dat de weg waar je aan zit, de afstand tot een stadscentrum, de vorm en grootte van je studio?  YogiTimes geeft hierin een goede tip: Hoe hoger je huur, hoe minder marketinguitgaven je zou hoeven doen. Een geweldige locatie zou hierdoor al marketing van zichzelf zijn, omdat het bijvoorbeeld opvalt in het straatbeeld, het middenin een druk bezocht gebied zit, of dat er winkels om je heen zitten die dezelfde doelgroep aantrekken. Het betekent echter ook dat wanneer je kiest voor minder huur, je locatie waarschijnlijk meer promotie nodig heeft. Dit is ook geen probleem, want je huur + marketingkosten kunnen dan ongeveer gelijk zijn. Voor een yogastudio kan het aantrekkelijk zijn om juist een iets rustiger straatje op te zoeken in een goede wijk. Je wilt liever geen geluidsoverlast van voetgangers of auto’s tijdens je Yin of Yoga Nidra lessen.

Hoe hoger je huur, hoe minder marketing uitgaves je zou hoeven doen.

JE DOELGROEP

Weet wie je doelgroep is en waar ze zich verstoppen. Je kunt een prachtige studio neerzetten middenin het bos, maar als je doelgroep in het stadscentrum woont is er een kleine kans dat je het druk gaat krijgen. Bekijk dus goed wie je aan wilt spreken en welke locatie daar bij past. Je zou het ook andersom kunnen doen (raden we niet aan) door eerst een locatie te zoeken en dan te kijken welke doelgroep daar in de buurt zit. Hier kun je eventueel je aanbod op aanpassen.

JE CONCEPT

Voordat je een yogastudio begint heb je vast nagedacht over welke stijlen je wilt aanbieden en wat je persoonlijke voorkeur is. Wil je een toegankelijke studio voor een grote groep mensen? Zoek dan naar een ruime studio met veel licht. Hier voelen veel mensen zich prettig. Wil je een kleinere, persoonlijke studio maken gericht op het samenbrengen van mensen? Kies dan een kleinere locatie. Veel ramen zijn dan niet nodig, omdat je liever de aandacht en energie binnen de studio wilt houden. Je kunt je ook voorstellen dat een hot yogastudio helemaal geen ramen nodig heeft. Dit gaat vooral ten koste van je energie.

Wat tegenwoordig een trend is in Nederland is het combineren van een studio met horeca of retail. Hiervoor heb je weer een andere locatie nodig met meer oppervlakte naast de yogaruimtes. Bedenk daarom eerst wat voor soort studio je wilt starten en ga dan op zoek naar locaties. Bij het bezichtigen van diverse panden voel je snel genoeg of het overeenkomt met je perfecte plaatje.

DE GROOTE

Vooraf bedenken en berekenen wat je uit je studio wilt halen is essentieel. Wil je zelf veel lessen geven dan is het prima om aan kleine groepjes les te geven. Zeker als je huurprijs ook niet enorm hoog is. Maar, ga je andere docenten inhuren om lessen te geven, of zijn de huren vrij hoog in je omgeving dan is het vaak aantrekkelijker om toch iets grotere ruimtes op te zoeken. Je wilt tenslotte wel dat er ook iets voor jou als ondernemer overblijft na het betalen van je docenten en de huur.

We raden nieuwe yoga ondernemers altijd aan om ruimtes te zoeken waar minimaal 15-18 matjes in passen, tenzij je extreem lage huur zou betalen. En, idealiter is het oppervlakte van je yogaruimte (waar je daadwerkelijk de lessen geeft) minimaal tweederde van het totaal oppervlakte van je locatie. Dat geeft éénderde ruimte voor je ontvangstruimte, kleedkamers, toiletten etc.

TIP: Neem een meetlint en een yogamat mee wanneer je een locatie gaat bezichtigen. Kijk hoeveel matjes er comfortabel en praktisch in de ruimte passen. Dit aantal wordt leidend voor je berekeningen en potentiële inkomsten. De makelaar zal je raar aankijken, maar het is de moeite waard.

 

CENTRUM OF BUITENWIJK

De juiste keuze voor de locatie van je studio is afhankelijk van de stad waar je je wilt vestigen. In kleine steden of dorpen trekken veel mensen naar het centrum. Dat is vaak voor iedereen dichtbij en er zijn meer dingen te doen die ze met een yogales kunnen combineren (werken/boodschappen). Wanneer je in een grote stad vestigt kun je je ook richten op een buitenwijk. Zolang in die wijk genoeg mensen wonen die passen in je doelgroep kan dit een prima keuze zijn. Over het algemeen vinden yogi’s het fijn om niet meer dan vijf tot tien minuten onderweg te hoeven zijn voor een yogales (in grote steden). De mogelijkheid om een les te combineren voor of na het werk kan mensen ook overhalen jouw studio te bezoeken. Zorg dan wel dat je op de route zit tussen werk en wonen.

DICHTBIJ HUIS

Dit is een eenvoudige keuze. We raden aan om een studio te starten die niet heel ver van je eigen huis vandaan ligt. Als je iedere dag lang onderweg bent om bij je studio te komen verlies je veel kostbare uren. Ook ben je veel minder flexibel voor noodgevallen. Stel dat er een lekkage ontstaat in de studio en jij hebt net een vrije avond met Netflix en je bank. Dan wil je snel in de studio kunnen zijn.

Nog dichterbij huis is het creëren van een studio ín je huis. Groot voordeel hiervan is dat je niet vastzit aan een huurcontract en geen reistijd hebt. Vaak zijn dit echter kleinere studio’s en niet altijd op een ideale bereikbare locatie, waardoor opschalen moeilijker is (als je dat zou willen).

JE BUREN

Voor TULA studio’s hebben we behoorlijk veel locaties bekeken en waar regelmatig mooie locaties door afvielen was de buurt. Je studio naast een druk café plaatsen is niet handig vanwege geluidsoverlast. Of de beste om te vermijden: vlak naast een glasbak…

Wanneer je locaties gaat bezoeken kijk dan door de ogen van je bezoekers. Hoe komen zij aan en wat ervaren ze voordat ze je studio binnenstappen. Maar ook: wat ervaren ze als ze weer vertrekken. Ook deze route moet prettig zijn. Bezoek de locatie op meerdere momenten van de dag of week om er zeker van te zijn dat alles klopt.

BEREIKBAARHEID

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk mensen in je lessen. Hiervoor is het belangrijk dat mensen je ook daadwerkelijk kunnen bereiken. Wil je je ergens vestigen waar mensen grotendeels met de auto komen, dan moeten er wel (gratis) parkeerplekken zijn. Komt iedereen met de fiets? Zorg dan voor genoeg ruimte rondom je studio waar deze geplaatst kunnen worden. Ook aansluiting op openbaar vervoer kan een pluspunt zijn voor je bezoekers. Zeker als je meer trainingen en workshops gaat geven waar deelnemers verder voor willen reizen.

CONCLUSIE

Het vinden van de juiste locatie is essentieel voor een goedlopende yoga onderneming. De juiste locatie is voor iedere ondernemer anders, maar de bovenstaande tips kunnen hierbij helpen. Daarbij is de perfecte locatie niet het enige dat nodig is voor een goedlopende zaak, je moet ook je doelgroep nog weten te bereiken, constant goede lessen leveren en een prettige sfeer neerzetten. Dit alles samen gaat ervoor zorgen dat jouw yogastudio geweldig wordt.

 

—–

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen op je weg om een eigen studio te starten. Heb je aanvullingen of meer vragen, laat ze dan achter in de comments, of contact ons via mail.

 

~ Viki & Ruben

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!