Een tijdje geleden hadden we een yogi op bezoek die geïnteresseerd was in onze Vinyasa Yoga docentenopleiding in Amsterdam. Ze sprak met Viki over waar ze naar op zoek was en hoe ze bij Tula was gekomen. Na een tijdje gezellig (en informatief) gekletst te hebben vroeg Viki of ze al eens les had gevolgd bij één van de docenten. En, dit bleek niet het geval!
Ze had überhaupt nog maar één les in Tula gevolgd, maar ze vond de uitstraling, sfeer en inhoud van de Teacher Training website zo fijn. Viki reageerde daarop dat ze zou aanraden om toch eerst één of een paar lessen bij de docenten te volgen om te kijken of deze opleiding de juiste keuze is.
De dame was even van haar stuk gebracht. Ze had niet verwacht dat Viki zoiets zou zeggen. Maar dit is wel precies hoe wij naar een yoga docentenopleiding kijken. De klik met de docenten is enorm belangrijk als je het maximale uit een yoga teacher training wilt halen. We zijn ervan overtuigd dat we een paar van de beste yoga trainingen in het land geven, want we zijn super trots op onze docenten, maar we willen ook 100% zeker weten dat de deelnemers daar ook zo over denken. Als er geen goede klik is tussen docent en student dan kan iemand nooit het maximale uit de training halen en dat zou zonde zijn.
Deze gebeurtenis heeft me op het idee gebracht om onze ideeën te delen over hoe je het beste een yoga docentenopleiding kunt kiezen. Want, in het enorme aanbod aan yogatrainingen kan het soms moeilijk kiezen zijn.
1. Waarom ga je een yoga docentenopleiding volgen?
Wil je echt docent worden of zoek je een training voor verdieping?
Van iedereen die een yoga opleiding begint doet de helft dit omdat hij / zij daadwerkelijk docent wil worden. De overige deelnemers starten ter verdieping en verbetering van hun eigen practice. Ook al lijkt het misschien overbodig om te leren voor docent terwijl je de training voor je eigen verdieping doet, maar niks is minder waar. Doordat je andere mensen leert begeleiden en instrueren leer je ontzettend veel over de houdingen en hoe ieder lichaam reageert op de practice. Dit zorgt ervoor dat je een veel beter begrip krijgt van de practice.
Bedenk dat het oefenen voor docent je ook enorm zal helpen op andere vlakken. Denk maar eens aan het spreken voor groepen, daar heb je zelfvertrouwen voor nodig.
Wil je echt graag yogadocent worden? Lees dan ook onze blog: ’12 tips als je van yoga je werk wilt maken’
2. Welke yogastijl ga je kiezen?
Kies je een Vinyasa Yoga teacher training, een Yin Yoga opleiding, of misschien een Yoga Nidra teacher training?
Kies in ieder geval een yogastijl die goed bij jou past. Je zult de stijl zelf ook veel moeten beoefenen tijdens de training, dus zorg dat je dat met plezier doet.
Check altijd de website van de studio of ze iets vertellen over de inhoud van de training. Bij sommige yoga opleidingen krijg je extra ‘modules’ die het extra interessant kunnen maken om deel te nemen. Zo doet Tula bij de meeste trainingen modules over communicatie & business. Je leert hoe je jezelf in de markt zet, hoe je kunt starten als docent en hoe je overkomt op anderen. Zo zitten er bijvoorbeeld in onze Yin Yoga opleidingen modules over Chinese medicine, de Vijf Elementen theorie en meridianenleer. Allemaal super interessant!
Andere yoga opleidingen bieden weer andere extra’s en sommige geen. Zeker iets om naar te kijken dus.
3. Kies de yogadocent die bij je past.
Zoals ik al in de inleiding schreef is de klik met de docenten enorm belangrijk. Als die klik er niks is ga je nooit het maximale uit je training halen en dan is je deelname een forse investering met matig resultaat.
Bezoek daarom altijd ‘introductiebijeenkomsten’ als die worden aangeboden en volg lessen bij de docenten. De manier van lesgeven moet bij je resoneren en je moet het fijn vinden om naar de docenten te luisteren. Anders worden het lange trainingsdagen.
Let er ook op dat de docent genoeg ervaring heeft en een stabiele eigen yoga practice. Iemand die net lesgeeft of zelf geen lessen of trainingen meer volgt heeft meestal niet zoveel te bieden. Er worden tegenwoordig zoveel yoga opleidingen aangeboden dat er genoeg goede inspirerende docent zijn. Helaas zijn er ook veel opleidingen die geleid worden door docenten die zelf pas net docent zijn geworden. Vermijd deze trainingen!
Als een soort van maatstaf kun je ook checken of de training een erkende yogaopleiding is bij bijvoorbeeld Yoga Alliance of Vereniging Yogadocenten Nederland.
4. Kies je locatie
Natuurlijk vinden wij Tula de allerleukste plek voor een yoga docentenopleiding, maar er zullen vast mensen zijn die iets anders fijner vinden. Belangrijk is dat jij de juiste plek voor jou uitzoekt. Je gaat veel tijd spenderen in de betreffende yogastudio en dan is het prettig dat je je op je gemak voelt.
Je ziet ook al snel in de communicatie of de studio alles op orde heeft. Is de communicatie netjes en snel? Denken ze goed na over de planning en staat de training of studio ingeschreven bij bijvoorbeeld Yoga Alliance (als je dat belangrijk vind)? Zodra de studio adverteert dat je een officieel certificaat kunt behalen dan betekent het vaak dat ze serieus bezig zijn en goed nagedacht hebben over de inhoud van de training. Het creëren van een erkende yoga opleiding vergt namelijk veel tijd en aandacht.
Een andere optie is om je yoga training überhaupt niet in Nederland te doen. Een volle maand naar Bali of Thailand kan natuurlijk ook. Tip vanuit eigen ervaring » plan extra dagen/weken vakantie om ook het land te zien waar je de training doet. Dit lukt meestal niet tijdens de training.
5. Hoe lang duurt je yoga opleiding
In Tula bieden we meestal yoga docentenopleiding aan van 200uur. Deze trainingen worden over het verspreid over zes maanden waarin je om de week een weekend training hebt. Verder hebben we trainingen van 50 en 60uur. Andere studio’s kiezen voor een andere opzet wat ervoor kan zorgen dat je sneller klaar bent, of langer bezig bent. Kortom, er is nogal wat keuze omtrent de duur van de yoga opleiding.
Vind je een 200-urige yoga opleiding te lang, dan kun je ook beginnen met kortere trainingen om daarna eventueel te besluiten een lange yoga teacher training te volgen. Een erkende yoga teacher training is altijd minimaal 200uur, maar kan aangevuld worden met kortere gecertificeerde trainingen.
6. Vind recensies
Wat je kunt verwachten van een yoga opleiding leer je vaak het beste door recensies te lezen. Studio’s zetten de beste recensies natuurlijk op hun eigen website, maar er zijn meer plekken om recensies te vinden. Kijk bijvoorbeeld op de website van Yoga Alliance als de opleiding geregistreerd is, of bekijk Google reviews.
Een andere optie die waarschijnlijk het beste beeld geeft is het praten met oud deelnemers. Vraag hen hoe ze de training hebben ervaren en hoe de training in elkaar zit. Zij kunnen je als geen ander vertellen wat je kunt verwachten.
Kies de yoga opleiding die het beste bij jou past…
De allerbeste yoga opleiding is voor iedereen anders. Houd daarom bovenstaande punten in gedachten en kies weloverwogen. Let op de kwaliteit en ervaring van de docenten en volg daarna je gevoel. Ik zou aanraden om niet te snel te kiezen, maar goed rond te kijken. Er zijn enorm veel geweldige yoga opleidingen om uit te kiezen.
Mocht je al een yoga opleiding hebben gevolgd dan ben ik heel benieuwd waarom je specifiek die opleiding hebt gekozen. Dus ik lees graag je reactie in de comments hieronder. Alvast bedankt!
~Ruben
De yoga docentenopleidingen die we in Tula aanbieden
Tula Yoga teacher trainings
Amsterdam
- Vinyasa yoga teacher training (200uur) | met Moena de Jong & Beatrice Savaris
- Yin Yoga teacher training (200uur) | met Eva de Hoijer
- Yoga Nidra Teacher Training (50uur) | Moena de Jong
Tula 50 hrs. teacher trainings
Amsterdam
- Vinyasa yoga pre-teacher training (50hrs) | met Moena de Jong & Beatrice Savaris
- Yin Yoga immersion (50uur) | met Eva de Hoijer
Add Comment