De gezondheidsvoordelen van meditatie & mindfulness

Vaak wordt gedacht dat meditatie een beoefening is die je alleen kan doen door stil te zitten. Dat is hoe we meditatie vaak aanbieden en het heeft z’n eigen voordelen. Maar meditatie kan ook in beweging zijn, zoals yoga of wandelen. Elk moment dat je meditatie beoefent – met een niet-oordelende blik aanwezig zijn in het moment – heb je een meditatie-practice die al gezondheidsvoordelen geeft.

Het is niet altijd makkelijk om onze gedachten te observeren. Ook al is meditatie bewezen effectief tegen stress, soms kan het observeren van onze gedachten (vaak de bron van stress) in eerste instantie als (te)veel voelen. Door verschillende technieken te gebruiken die ons meer in ons lichaam brengen, gaan we langzaam maar zeker het verschil ervaren tussen gedachten hebben en gedachten zijn. En dat geeft de ingang voor meditatie en stressregulatie.

Je hebt gedachten, maar je bent niet je gedachten.
Observeer ze en doe er mee wat jij denkt dat goed is.

meditatie en mindfulness bij Tula Yogastudio's

'Ik denk dus ik besta', klopt dat wel?

Dat is het onderzoek dat meditatie is. Het observeren van het komen en gaan van je gedachtenstroom maakt dat je losser komt van de ‘push en pull’ van deze gedachtenstroom. Je hoeft tijdens een meditatie niet te reageren op bepaalde gedachten. Iets wat je normaal gesproken wel zou doen misschien. Je laat de gedachte er zijn en weer voorbij gaan. Zo leer je effectiever je mentale capaciteit gebruiken en de automatische piloot in je hoofd te herprogrammeren.

Ook ga je beter zien welke gedachten stress opleveren. Als je dit gaat zien en ervaren krijg je meer keuze in het omgaan met je gedachten: om pauzes in te brengen, te kiezen voor een meer realistische mindset of meer je gevoel erbij te nemen.

Dit geldt ook voor emoties. Voel je dat jouw emoties je overnemen of dat je deze juist niet kunt voelen?
We kunnen emoties gaan ervaren als lichamelijke sensaties, dat geeft niet alleen meer inzicht in hoe sterk we reageren op onze emoties maar het geeft ook ruimte om ze te gaan voelen en daardoor te reguleren. Om dat te kunnen doen creëren we eerst een basis: de open ruimte die nodig is om alles wat er is te laten zijn. En dat met compassie en zonder oordeel. Dit kan helpen bij gevoelens van somberheid, stress, in de behandeling van angsten en depressie, en meer.

Niet-reactief aanwezig zijn bij onze ervaring is de sleutel.

We kunnen nog wel even doorgaan over de voordelen van meditatie en mindfulness. Verschillende onderzoeken hebben het effect aangetoond bij lichamelijk en geestelijk herstel, verbeteren van ons immuunsysteem, verkrijgen van grotere focus en reduceren van stress op verschillende vlakken.

En het is niet nodig om een hele lange tijd te mediteren om de voordelen te ervaren – in dit onderzoek (link) kan je teruglezen hoe met een korte ademhalingsoefening (3 minuten) in de ochtend en een korte mindfulness oefening in de avond al betere slaap en nachtrust werd ervaren. En een betere nachtrust, zorgt voor lekkerder opstaan en een energiekere dag.

Wil je ook je meditatie practice starten?

Bij alle Tula studio’s zijn er regelmatig meditatielessen of -workshop. Dit zijn toegankelijk momenten om te leren hoe je in je dagelijks leven meditatie en mindfulness kunt toepassen. Lees daarnaast nog de praktische tips om te starten met mediteren in dit blog.

Door Eva de Hoijer

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!