‘Ons Verhaal’

We krijgen best vaak de vraag waarom en hoe we TULA zijn gestart en daarom leek het me een goed idee om ‘ons verhaal’ met jullie te delen. Een gedeelte staat hier en daar wel online, maar nergens het hele verhaal.
Dit wordt dus het verhaal van Viki en mij (Ruben) over hoe wij ertoe gekomen zijn om TULA te starten en waarom de studio’s zijn geworden zoals ze nu zijn.
Wil je meer weten, laat dan een berichtje achter in de comments hieronder.


Om bij het begin te beginnen

Onze eerste ontmoeting was in 2006 op de Hogere Hotelschool in Leeuwarden waar ik een wijnproeverij gaf aan nieuwe studenten met de wijnvereniging die ik met drie vrienden heb opgericht. Viki was één van de nieuwe studenten en besloot direct lid te worden. Toentertijd kwam het niet tot een relatie, maar na elkaar na de studie zes jaar niet te hebben gezien sloeg de vonk over in Amsterdam.
Al snel kwamen er wilde ideeën naar boven voor allerlei soorten ondernemingen, want we wisten allebei dat we uiteindelijk iets voor onszelf wilden beginnen. De ideeën varieerde van horecazaken tot vakantielocaties en van ‘food concepts’ tot een yogastudio. Dit laatste kwam naar voren omdat Viki al ruim 10 jaar yoga beoefende en inmiddels docent was in diverse studio’s. Als bijbaantje werkte ze als host/receptioniste bij verschillende yogastudio’s in Amsterdam en wist dat ze dat zelf ook kon beginnen. Ik werkte na mijn studie jarenlang in de horeca als sommelier, restaurantmanager of hotelmanager en deed weinig aan yoga (dit is inmiddels veranderd). Naar mijn idee verschillen een yogastudio en restaurant in de basis niet zoveel van elkaar, want het is in beide gevallen de bedoeling dat een gast die binnen komt gelukkiger weer de deur uit gaat. Misschien was mijn onervarenheid met yoga wel goed voor het starten van een studio. Het maakt in ieder geval dat TULA een mooie samenkomst is gebleken van al onze ervaringen en interesses.


Het plan

Ergens midden 2014 was een A4’tje al lang niet meer groot genoeg  voor al onze ideeën, dus hebben we het plan voor TULA op onze slaapkamermuur gestift.

Door dit uittekenen begon de studio al te leven, maar het plan werd pas echt werkelijkheid toen we in de Spaarndammerbuurt zomaar twee prachtige panden leeg zagen staan. Perfect voor een yogastudio! Al snel hadden we de eigenaar gevonden en een huurovereenkomst getekend. Zes maanden later, na een zenuwslopende! crowdfunding campagne en een pittige verbouwing (tip: nooit verbouwen rond Kerst en oud&nieuw), opende op 1 februari 2015 TULA-Amsterdam haar deuren.


Na de opening

In het begin van TULA Westerpark gaf Viki nog de meeste lessen zelf, maar gelukkig hebben we in korte tijd een geweldige groep mensen om ons heen mogen verzamelen in de vorm van docenten, hosts en studenten. Door een toegankelijke en persoonlijke benadering, gecombineerd met de professionaliteit van de fantastische docenten en de gastvrijheid van de lieve hosts, is TULA geworden zoals het nu is. Het is een studio waar we ontzettend trots op zijn!
2,5 jaar na de opening van TULA Westerpark zaten de lessen vaak vol en besloten we een tweede locatie te openen, in Bos en Lommer, om zo een beetje druk van de eerste studio af te halen. Dit gaf ons ook de kans om nog meer mensen in Amsterdam West te verbinden met yoga.


De reden

waarom we TULA in eerste instantie zijn begonnen is dat, naast dat we graag wilden ondernemen, we zagen dat yoga bij veel mensen een enorm positieve impact op hun leven heeft. Viki zag dit vooral tijdens haar tweede studie fysiotherapie waar veel cliënten door yoga flexibeler en sterker werden, waardoor ze sneller revalideerden. Dit vonden we allebei geweldig om te zien, wat waarschijnlijk kwam door onze achtergrond in de topsport, (Viki in lange baan zwemmen en Ruben in atletiek en bobsleeën). Dus al snel besloten we dat dit het perfect idee was waar we voor zouden gaan.
We wilden een plek creëren waar we zelf graag zouden komen en wat vooral toegankelijk was voor iedereen. Dus geen hoogdraverij of een uiterst gelikte studio, maar ook geen stoffige ruimte met teveel wierook en vlaggetjes. Het moest een frisse lichte ruimte worden die rust uitstraalt. We wilden in TULA een plek te creëren waar iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn. En dat is volgens mij behoorlijk gelukt. Wij komen er in ieder geval met veel plezier 😉
We hebben nog geen moment spijt gehad van onze keuze om een studio te starten. We hebben gemerkt dat yoga mensen niet alleen helpt op lichamelijk gebied, maar dat het vooral mentaal een enorme bijdrage levert. We hebben zoveel mensen zien groeien, niet alleen in hun practice maar ook buiten de studio. Dat een yogastudio zo’n effect kan hebben hadden we nooit verwacht. Daarnaast zien we dat TULA een sterke sociale functie heeft gekregen. De studio’s zijn plekken geworden waar buren elkaar ontmoeten en waar vriendschappen worden gesloten tussen mensen die elkaar buiten de studio waarschijnlijk nooit zouden aanspreken. Dit komt denk ik doordat in TULA iedereen gelijk is, een yogi, niets meer en niets minder. Zelf hebben we inmiddels zoveel leuke en interessante mensen ontmoet dat we TULA bijna meer zien als een ontmoetingsplek waar toevallig yoga wordt gegeven.


De toekomst

Wat er verder nog gaat gebeuren weten we niet, maar we laten ons leiden door wat goed voelt en waar we energie van krijgen. Nog meer studio’s openen sluiten we niet uit, want we vinden het te gek om andere mensen te kunnen helpen ontwikkelen.
Hiermee kom ik aan het einde van ‘ons verhaal’. Mocht je nog nieuwsgierig zijn naar andere dingen rondom TULA laat het dan weten in de ‘comments’ hieronder. Dan kunnen we daar een andere keer over schrijven.
-Ruben

3 Comments

 • Veerle van Werde Posted 25/11/2018 17:22

  Hello, wat een fijne studio hebben jullie. Ik ben al enkele keren bij Bos en Lommer geweest en wil graag een abonnement nemen om onbeperkt te komen. Enkele vragen heb ik nog wel: klopt het dat de mysore lessen uitgesloten zijn van het abonnement? Hebben jullie nog enthousiaste Hatha yoga docenten nodig voor de studio en of hosts? Ik ben ook op zoek naar een leuke nieuwe baan. Graag tot ziens en ik kijk uit naar je antwoord. Namasté, Veerle

 • Denise Posted 14/12/2018 12:12

  Ik ben net verhuisd naar Amsterdam, en vind Tula een hele fijn plek met heerlijke yoga lessen!

  Maar ik ben wel nieuwsgierig waar de naam Tula vandaan komt?

  • admin Posted 21/12/2018 15:04

   Hi Denise, bedankt voor je berichtje en fijn dat je het naar je zin hebt bij TULA.
   TULA betekent ‘balans’ in het Sanskriet en dat leek ons heel toepasselijk voor een yogastudio.
   Groetjes, Ruben

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!