Docenten | yogastudio starten

Wellicht het belangrijkste onderdeel van een yogastudio zijn de docenten. Een goede docent trekt volle zalen, maakt mensen gelukkig en zorgt ervoor dat mensen positief zijn over je studio. Maar hoe trek je de juiste docenten aan en hoe zorg je ervoor dat ze nooit meer vertrekken?

DOCENTEN AANTREKKEN

In TULA hebben we een paar stadia doorlopen wat betreft het aantrekken van nieuwe docenten. Natuurlijk hebben we bij alle docenten gekeken naar wat zij kunnen en wat hun ervaring is, maar het meest belangrijk is het gevoel dat we bij hen hadden. Vertrouw daarom op je gevoel bij iedereen met wie je gaat samenwerken.  

Thee drinken

We zijn gestart met héél veel thee drinken! Voordat we onze eerste studio openden hebben we met heel veel docenten afgesproken. Dit deden we om hen en hun achtergrond beter te leren kennen en om aan te voelen of zij dezelfde visie hadden als wij. We laten docenten helemaal vrij in het lesgeven, dus het is belangrijk dat zij met dezelfde ideeën lesgeven als die wij voor ogen hebben. We zochten naar docenten voor wie lesgeven een passie is en van wie wijzelf les zouden willen krijgen.

Zodra de studio beter ging lopen kwamen er steeds meer docenten naar ons toe om te vragen of we nog ruimte hadden voor nieuwe docenten. Dit maakt het proces makkelijker, maar alsnog gaan we met iedereen thee drinken.

Invaldocenten

Een andere fijne manier om nieuwe docenten te vinden is door je huidige docenten te vragen om nieuwe docenten aan te dragen. Dit gebeurt vooral wanneer een docent op vakantie gaat of ziek wordt. Iedere docent wil dat de vaste bezoekers goede lessen blijven ontvangen en ze zullen daarom goede docenten aandragen om hun lessen in te vallen. Als we goede reacties horen over deze invaldocenten dan kunnen zij op den duur een eigen vaste les krijgen.

Je verlanglijstje

Als studio eigenaar volg je zelf waarschijnlijk ook nog lessen en heb je favoriete docenten waar je nu of vroeger graag naartoe ging. Nu je een studio hebt is het moment aangebroken om deze docenten te benaderen. Dit noemen wij het verlanglijstje. Vraag of ze een theetje willen drinken en bedenk je vooraf goed wat je kunt bieden en wat je graag wilt. Ook al lijkt een docent ver weg en vraag je je af waarom ze ooit in jouw studio willen lesgeven, toch kun je het vragen. ‘Nee heb je, Ja kun je krijgen’. Misschien geven ze genoeg les, maar zijn ze wel geïnteresseerd in het geven van workshops. Je weet maar nooit. En als ze vol zitten, probeer je het later gewoon nog een keer.

Yogadocenten opleidingen

Een geweldige manier om goede docenten te krijgen is door hen zelf op te leiden. Zoek een geweldige teacher trainer, of misschien ben je dat zelf, en start je eigen opleiding. Zodra de examens zijn geweest kun je ‘cherry picken’ en de beste studenten vragen om les te komen geven of in te vallen. Zorg er daarom voor dat je een hele goede training in elkaar zet. Je wilt zeker weten dat je bezoekers blij worden van de nieuwe docenten.

vinyasa yoga docenten opleiding

Vinyasa Yoga Teacher Training – afgestudeerden 2019

Yin Yoga Teacher Training – afgestudeerden 2019

HET BEHOUDEN VAN DOCENTEN

Continuïteit is voor een studio cruciaal. Bezoekers komen graag iedere week naar een vaste les en/of docent en bouwen zo een relatie op met de docent en de studio. Het behouden van je docenten is daarom erg belangrijk. Ervoor zorgen dat docenten zich gewaardeerd voelen moet in je DNA zitten.
Natuurlijk werken de meeste docenten om de huur te kunnen betalen, maar ze werken ook vanuit hun passie en het vermogen mensen gelukkig te maken.

We zijn heel gelukkig dat in TULA het verloop van docenten erg klein is en wat we daarvoor doen is naar ons idee niks geks.

Laat de docenten met rust

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar veel docenten willen graag lesgeven en verder niks. Val hen daarom niet teveel lastig met studiogerelateerde zaken. In TULA is er vrijwel altijd een host die de studio netjes houdt en alle deelnemers ontvangt en registreert. Hierdoor kan de docent zich concentreren op het lesgeven. Alle andere zaken regelen wij. Daarom zijn wij studio-eigenaar.

Betrek docenten bij je studio

Dit lijkt haaks te staan op het bovenstaande punt, maar toch is het anders. Een paar keer per jaar organiseren we ‘crew meet-ups’ voor alle docenten en hosts. We regelen lekker eten en drinken of een activiteit en nodigen iedereen uit. Een vast onderdeel van deze meet-ups is dat we vragen om feedback. Docenten geven vaak les bij meerdere studio’s, hebben hun eigen ideeën en hebben meer direct contact met de bezoekers dan wij en daarom is hun input enorm waardevol.

Alleen vragen naar feedback is niet genoeg, maar je moet er ook daadwerkelijk iets mee doen. Wij versturen altijd een reactie op de input en wat we er mee gaan doen. Je moet wel bereid zijn om te luisteren naar je team, want anders heeft deze hele actie geen zin. Maar je zult zien dat je studio er door gaat groeien.

Een andere mogelijkheid is om thee te blijven drinken met je docenten. Jaa, nog meer… Nodig hen uit voor een theetje of een lunch en vraag naar hun ervaringen en ideeën. Dit kan waardevolle informatie opleveren. Misschien lopen zij ergens tegenaan wat jou nog niet was opgevallen. Zo wordt het voor de docent fijner lesgeven en waarderen ze jouw inzet.

Zo wordt het voor de docent fijner lesgeven en waarderen ze je inzet.

We weten van andere studio-eigenaren dat ze iemand anders hebben die contact onderhoudt met de docenten. Dit scheelt tijd en het levert soms nog meer informatie op. Niet iedereen praat vrijuit tegen de eigenaar, maar wel tegen een collega.

Geef docenten kans om te groeien

Yoga is de passie van je docenten en hier gaan ze ver in. Sommige blijven studeren, trainingen volgen en zichzelf ontwikkelen. Wanneer ze al drie jaar dezelfde les geven in je studio kan de glans er een beetje af zijn en is de docent klaar voor iets nieuws. Geef dus de optie aan docenten om zich te ontwikkelen. Dit kan zijn door een nieuwe les te creëren, workshops te ontwerpen of trainingen te geven. Wanneer een docent zich kan blijven ontwikkelen bij jouw studio blijft het veel interessanter om te blijven.

Ook dit kun je bespreken wanneer je afspreekt met een docent. Vraag hoe zij zich willen ontwikkelen en of je hen daarin kunt helpen. Hoe ‘beter’ de docenten worden hoe beter je studio wordt.

Wees transparant

Duidelijkheid en eerlijkheid is belangrijk voor elke onderneming, zeker in een persoonlijke organisatie als een yogastudio. Wij houden ervan om transparant te zijn over alles. Het aantal bezoekers van de lessen, de betalingen van docenten en wat we wel en niet in de studio willen. Hierin trekken we niemand voor en kunnen we altijd beargumenteren waarom we bepaalde dingen doen zoals we dat doen. Wanneer je duidelijk ja of nee kunt zeggen op vragen geeft dit veel vertrouwen aan docenten. Nee zeggen is soms lastig, maar met een eerlijke reden kan iedereen het respecteren.

Zakelijk dingetjes

Er zijn een paar dingen die je veel zorgen ontnemen. Dit regelen is een kleine moeite, maar voor docenten is het van enorme waarde:
Betaal netjes
Betaal op tijd
Reageer op mails
Wees eerlijk en respectvol

 

SAMENVATTING

Je relatie met docenten gaat om drie dingen:

  1. Veel thee drinken
  2. Een juiste taakverdeling (studio-eigenaar, docent, host)
  3. Betrokken zijn bij je docenten

 

In TULA hebben we inmiddels een geweldig team aan docenten verkregen. Iedereen geeft met veel liefde en energie les en dat zie je terug in de reacties van de bezoekers. We krijgen van heel veel mensen de complimenten dat we zo’n goede groep docenten hebben, dus daar zijn we best trots op.

——

 

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen op je weg om een eigen studio te starten. Heb je aanvullingen of meer vragen, laat ze dan achter in de comments, of contact ons via mail.

 

~ Viki & Ruben

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!