Tula in Yoga International Magazine

Aan het eind van 2020 werden Tula oprichters Viki en Ruben Stelma geïnterviewd door Yoga International Magazine voor het artikel SOULMATES. In dit openhartige artikel spreken Viki en Ruben onder andere over de impact van corona op de drie Tula studio’s, hun privéleven en hun nieuwste project Tula Yoga Online.

 

 

Viki en Ruben Stelma zijn een koppel én oprichters van Tula Yogastudio’s in Amsterdam en Tula Yoga Online. In 2015 begonnen ze met een kleine studio in Amsterdam West. Viki was toen net afgestudeerd als fysiotherapeut en Ruben nog werkende als hotelmanager. Al snel deed de hele buurt aan yoga en werd de studio te klein. Twee jaar later kwam er daarom een tweede studio bij in West. Om andere yoga-ondernemers te helpen een studio te starten hebben ze van Tula een franchiseorganisatie gemaakt. Dit leidde tot een eerste locatie in Ede in december 2019. Samen zijn ze ouders van twee zoontjes, Senne en Levi, een tweeling van 3,5.

 

Als we later terugkijken op 2020 zullen we zien dat dit misschien wel een kanteljaar is in ons leven. Corona heeft het hele land stilgelegd met alle gevolgen van dien. Dit was natuurlijk voor onze studio’s een heftige periode. Drie studio’s die van de één op andere dag moeten sluiten, gaat niet in je koude kleren zitten. Toch heeft deze periode ook heel waardevolle dingen met zich meegebracht. Allereerst was het ongelooflijk om te ervaren hoe betrokken Tula-yogi’s bij de studio’s zijn. Ruim driekwart van onze leden heeft zijn of haar maandelijks abonnement door laten lopen om ons te steunen. En we kregen veel liefdevolle berichten en mails. De band die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd voelde nóg meer als warme deken. Zelfs in Ede, waar vorig jaar december onze eerste franchiselocatie opende, was de community al sterk en betrokken. En dat voor een studio die pas vier maanden open was toen de lockdown begon.

Teamspirit
Ook de steun van onze docenten was fantastisch. Heel toevallig hadden we vrijdag voor de lockdown een online meeting met een groot gedeelte van ons docententeam. We wilden onder andere bespreken hoe we, indien nodig, de yogalessen online konden aanbieden. Letterlijk twee uur later begon de lockdown en hebben we besloten de dag erop direct met online lessen te starten. Ik denk dat we vrijwel de eerste studio waren die dit zo snel oppakte. Door snel te schakelen en direct online te gaan, konden we onze leden alsnog van yogalessen voorzien. Dat zorgde ervoor dat de connectie tussen docenten en yogi’s sterk is gebleven.
Dit hadden we nooit kunnen doen zonder de inzet van ons team. Voor iedereen was het nieuw om voor de camera les te geven en ondanks dat sommigen het spannend vonden, hebben ze het allemaal gedaan. Zelfs de docentenopleiding die net was begonnen is direct online gegaan, waardoor ze na de lockdown de draad weer in de studio konden oppakken. Wat dat betreft heeft corona heel duidelijk gemaakt dat je soms je grenzen moet verleggen en het beste uit een situatie moet halen. Het leuke is dat sommige docenten nu nog steeds online lessen geven op bijvoorbeeld Youtube of Facebook.

Stroomversnelling
Online yogalessen volgen is voor veel mensen echt ideaal en waardevol. Yoga doen wanneer je wilt, zonder dat je hoeft te reizen. En wanneer je een fijne les hebt gevonden, kun je die de dag erna gewoon nog een keer doen. Vooral nu we in spannende tijden leven, kunnen veel mensen meer ontspanning en rust gebruiken. Dan is het heerlijk om vlak voor het slapen gaan een korte yin-les of meditatie te volgen waarna je direct je bed in kunt rollen, letterlijk.
Maar ook voor alle thuiswerkende mensen zijn online yogalessen perfect. Ze kunnen tijdens een werkdag korte breaks inlassen voor een les van 20 minuten of een meditatie. Moet je kijken wat dit op lange termijn gaat doen voor de gezondheid van medewerkers. Niet alleen word je hier gelukkiger van, maar ook je focus, concentratie en fysieke gesteldheid worden beter. Eigenlijk zouden bedrijven yogalessen in plaats van meetings via Zoom moeten aanbieden ;-).
Deze voordelen van online yoga zagen we al geruime tijd en vorig jaar hadden we al gebrainstormd over de mogelijkheid om meer online lessen aan te bieden. Dit was er nog niet van gekomen, maar door alle positieve reacties op onze video’s tijdens de lockdown is dit idee in een stroomversnelling gekomen.
Online is al veel te vinden en dit aanbod is gigantisch gegroeid tijdens corona. Daarnaast zijn er heel veel goede online yogaplatforms, ook in Nederland, maar we misten een platform dat volledig Nederlandstalig is met hoge kwaliteit video’s. In Amsterdam is het normaal dat veel lessen in het Engels worden gegeven. Echter woont onze familie niet in de randstad en zij willen het liefst Nederlandse yogalessen volgen. Omdat zij grote moeite hadden zulke lessen te vinden, ontstond al snel onze visie voor Tula Yoga Online.

 

Bezoek de site van Tula Yoga Online   »

 

Samen theedrinken
Tula Yoga Online is niet alleen een platform met online yogalessen en -cursussen, maar ook een plek waar de community een belangrijke rol speelt. De sfeer die we in de Tula yogastudio’s creëren, maken we ook online na, want één van onze belangrijkste pijlers is het samenbrengen van mensen. In de studio gebeurt dit altijd aan grote tafels waar iedereen na de les een lekker kopje thee blijft drinken. Dit theemoment is wat we het meest missen met de corona-regels. Maar dit gevoel van samen-zijn en in contact komen met gelijkgestemde mensen willen we online voortzetten. We hopen op deze manier heel veel mensen door yoga bij elkaar te brengen.
 Doordat onze studio’s drie maanden leeg stonden, konden we in die periode veel video’s opnemen. Samen met twee goede vrienden als compagnons en een super docententeam zijn we hard aan de slag gegaan om Tula Yoga Online werkelijkheid te maken. We hebben dus niet stil gezeten. Corona heeft op deze manier, naast alle uitdagingen, ook hele positieve verandering teweeggebracht.

Thuis met de tweeling
Voor veel mensen was het uitdagend om opeens thuis te zijn met partner en eventueel kinderen, maar voor ons is dat de normaalste zaak van de wereld. Viki en ik hebben Tula samen opgericht en doen bijna alles samen. We zijn daarom vrijwel altijd 24/7 bij elkaar en dat gaat al zeven jaar goed. Het verschil was nu dat onze tweeling van 3,5 ook hele dagen thuis zat. Maar dat was eigenlijk heel gezellig.
Wat wel veranderd is, is onze kijk op hoe we ons leven inrichten. We zijn ons gaan oriënteren op wat we belangrijk vinden, waar we onze tijd aan besteden en hoe we ons leven leiden. Dit heeft ertoe geleid dat we zijn verhuisd uit Amsterdam, dat we meer mensen hebben aangetrokken om de studio’s in Amsterdam te runnen én we ons op maar drie punten binnen Tula gaan focussen. Je kunt dus zeggen dat corona ons juist duidelijkheid en in zekere zin rust heeft gegeven.

Anders denken
Wat we om ons heen zien is dat meer mensen anders over het leven zijn gaan denken. We spreken vrienden en Tula yogi’s die zich beseffen dat ze niet het leven leiden wat ze graag willen. Ze zijn zich bewust geworden dat niet alles draait om meer, meer, meer. Genoeg is soms ook gewoon genoeg. Ze kiezen meer voor zichzelf en stappen uit de ratrace. Corona lijkt ervoor te hebben gezorgd dat ze opeens zien wat ze al hebben en hoe gelukkig ze daar mee kunnen zijn. Zolang je gezond bent en je mensen om je heen hebt, is dat al reden genoeg om tevreden te zijn. Hopelijk houden we dit vast…
Yoga kan hier een grote rol in spelen, dus we hopen dat er nog meer mensen met yoga starten. Of dat nou in de studio is of online. Het is allebei goed.

 

– – – – – – – –

Geschreven door Ruben Stelma
Met dank aan Marciel Witteman

Bezoek ook de site van Yoga International Magazine > website

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!