Yoga en Vrouwen: Wat doet yoga met je lichaam en geest?

Het is bijna teveel om op te schrijven in één artikel wat yoga doet met je lichaam en geest, maar we gaan het proberen. Je zult vast al eens gehoord of gelezen hebben dat yoga goed voor je is. Misschien heb je het zelfs al wel ervaren, misschien ook niet. Misschien heb jij er weleens over nagedacht om te beginnen met yoga, maar vraag jij je af of je wel geschikt bent voor al die bijzondere houdingen. Laten we deze gedachten direct tackelen. Iedereen kan namelijk yoga doen. Sterker nog, iedereen zou yoga moeten doen.

In onze yogastudio’s in Amsterdam en Ede bieden wij starters, gezinnen, zwangere vrouwen, studenten, mensen in én herstellend van een burn-out, ouderen en eigenlijk iedereen die er behoefte aan heeft, een veilige plek waar zij aan hun lichamelijke en mentale welzijn kunnen werken.

WAT YOGA DOET MET JE BREIN

Uiterlijk is zo belangrijk in onze huidige maatschappij, maatje 36 it is. Een dubbelgevouwen huidplooi op je buik? Als niemand die maar ziet! Er is een ideaalbeeld gecreëerd dat onrealistisch is, zelfs ongezond. Voor zowel je fysieke als mentale welzijn. Naast die druk is er ook nog de druk van het dagelijks leven. Je werk, je sociale leven, je familie én ‘keeping up with the Joneses’.

Wanneer je aan yoga doet, ontwikkelen je hersenen nieuwe verbindingen en treden er veranderingen op in je hersenstructuur én -functie. Dit zorgt voor betere cognitieve vaardigheden, zoals leren en onthouden. Daarnaast versterkt yoga delen in je hersenen die een belangrijke rol spelen bij geheugen, aandacht, bewustzijn, denken en taal. Deze positieve effecten zorgen ervoor dat je beter om kunt gaan met alledaagse druk.

wat doet yoga met je lichaam en geest

LICHAAMSACCEPTATIE

Het is een feit dat veel vrouwen zeer kritisch zijn over zichzelf. Het gevoel van altijd meer en beter moeten zijn. Hierdoor kan onzekerheid nog wel eens toeslaan. Zeker als je in een ruimte bent waar meerdere vrouwen aanwezig zijn.

Bij yoga wordt er vaak gedacht aan hyperlenige, jonge en slanke meiden die binnen no-time moeiteloos in een prachtige houding komen te staan. Dit is alleen een vertekend beeld van yoga. In Tula zien we deze groep yogi’s maar zelden. Het merendeel van de yogi’s komt juist naar de studio om leniger en soepeler te worden.

Merk jij dat je een drempel over moet? Dat je het confronterend vindt dat je moeite hebt met een specifieke houding? Dat je buiten adem raakt als je drie keer van childs pose naar de boom komt? Dan willen wij je op het hart drukken dat je uniek bent. Dat ieder lichaam een andere botstructuur, lenigheid en lichaamsbouw heeft. Je hoeft een houding niet exact zo uit te voeren als je buurman of buurvrouw. Je komt alleen én voor jezelf.
We zitten allemaal op een uniek punt op onze yogareis. Wat ons lichaam ons wel en niet toelaat is een ontdekking en ontwikkeling die iedereen op zijn/haar eigen tempo en manier doet.

Bedanktpagina TULA Yoga

YOGA EN GEZONDHEID VOOR VROUWEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Naast alle mentale voordelen van yoga, biedt yoga ook veel voordelen voor de gezondheid van vrouwen tijdens de zwangerschap. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat het beoefenen van yoga bekkenpijn kan verlichten en de geboorteresultaten kan verbeteren, zoals het verkorten van de bevalling zelf.

Algemeen bekend is natuurlijk dat yoga stress kan verminderen. Als je minder stress ervaart, kun je op zijn beurt weer rustiger blijven gedurende je zwangerschap en tijdens je bevalling. Je kunt jezelf beter beheersen en met situaties omgaan, doordat je beter kunt relativeren. Je kunt je misschien indenken dat dit fijn is voor zowel jezelf als voor je omgeving. Vooral de ademhalingstechnieken die je leert in yoga zijn een enorme steun tijdens de bevalling kunnen we uit eigen ervaring zeggen. “De yoga ademhalingstechnieken hielpen me vele malen beter dan het puffen waar de verloskundigen op aandrongen”  (Viki, moeder van een tweeling)

Kortom, prenatale yoga is een geweldige manier om tijdens je zwangerschap fit te blijven en je voor te bereiden op je bevalling. Je vergroot je kracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en spieren die nodig zijn voor de bevalling. En wat denk je van het sociale aspect? Prenatale yoga is dé plek om gelijkgestemden te ontmoeten en je te binden.

» Bekijk de verschillende opties voor zwangerschapsyoga bij Tula Amsterdam en Tula Ede.

DIT DOET YOGA MET JE LICHAAM EN GEEST TIJDENS JE MENSTRUATIE

Knorrigheid, vermoeidheid, cravings, pijnlijke borsten, buikkrampen en emotionele schommelingen, de menstruatie is voor veel vrouwen een regelrechte ramp. We kunnen ons voorstellen dat je in de week van je menstruatie het liefst horizontaal op de bank blijft liggen, maar heb je al eens yoga geprobeerd?

Studies tonen aan dat yoga verlichting kan bieden bij emotionele, gedrags- en fysieke symptomen. Wellicht is het toch de moeite waard om jezelf van de bank af te slepen en in je meest comfortabele outfit naar één van onze yogastudio’s in Amsterdam of Ede te komen. Wij beloven je dat we je de ruimte geven om de les op je eigen tempo te volgen. Heb je geen behoefte aan staande Asana’s? Dan nodigen wij je uit om in houdingen te komen die voor jou op dat moment goed voelen.

WIL JIJ ONTDEKKEN WAT YOGA MET JOUW LICHAAM EN GEEST KAN DOEN?
KOM DAN NAAR ÉÉN VAN ONZE YOGASTUDIO’S IN AMSTERDAM OF EDE!

Kamp jij met burn-out verschijnselen of wil je dat voorkomen? Ben jij je ervan bewust dat er meer is in het leven dan alleen hard werken? Leef je graag ontspannen en met veel plezier? Vind je het leuk om te connecten met gelijkstemden? Begin dan vandaag nog met yoga. Wij ontvangen je graag in één van onze studio’s. Je kunt bij ons kiezen uit drie Tula abonnementen om mee te beginnen. Als je hier een vraag over hebt kun je contact met ons opnemen, wij reageren doorgaans dezelfde dag nog. Zien we je gauw?

Geschreven door Laura Kortekaas

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!