Veranderingen: welke bril draag jij?

Gastblog: Laura Schomaker

Voordat ik in dit artikel gelijk de diepte induik, stel ik je graag eerst een vraag: hoe gaat het met je? Hoe zit of sta je nu? Hoe voelt je lichaam? En waar is je adem? Is je adem diep en laag in je buik, of kort en hoog in je borst? Adem nu eens diep in door je neus en til daarbij je schouders helemaal naar je oren. Blaas vervolgens alle lucht uit via je mond en laat je schouders vallen. Zo, dat voelt al een stuk beter.

Al een tijd lees ik in fases het boek The Untethered Soul: The Journey Beyond Yourself van de Amerikaanse schrijver Michael A. Singer. Deze tijd, gedomineerd door het corona virus, is een goed moment om dit boek weer op te pakken. In dit artikel deel ik graag mijn inzichten uit hoofdstuk acht.

 

Yogablog over angst

 

De eerste vraag die Singer bij mij oproept is: door welke bril kijk jij naar de wereld? Is dat een donkere bril die alles zwaar maakt? Of een roze bril die het positieve in elke situatie probeert te zien? De ups en downs van het leven kunnen zowel persoonlijke groei als persoonlijke angsten aanjagen. Welke van deze twee de overhand heeft hangt volledig af van hoe jij naar verandering kijkt, dus door welke bril je kijkt. De tijd waarin we nu leven is een goed moment om te observeren hoe je met onzekerheid en verandering omgaat.

Verandering is de kern van het leven en daarmee onontkoombaar. Volgens Singer is het belangrijk om in te zien dat angst aanwezig is in ons leven, dat het iets is wat we allemaal kunnen ervaren. Ik zie angst als een stemmetje in mijn hoofd dat een verhaal creëert dat niet waar hoeft te zijn. Dit stemmetje houdt van negatieve scenario’s en zal de angst graag willen voeden.

 

Yoga en negatieve gedachtes

 

Angst wordt veroorzaakt door blokkades in de stroom van energie (Prana) door ons lichaam. Wanneer energie in je lichaam wordt tegengehouden door een blokkade kan het niet omhoog stromen om het hart te voeden. Dit ‘zwakke’ hart werkt als een magneet voor lage trillingen, en een van de laagste trillingen is angst. Negatieve gedachtes, door een zwarte bril naar de wereld kijken, brengt je in een lage frequentie. Vanuit deze lage frequentie trek je meer lage trillingen aan en kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

 

“You realize and accept that life is not under your control.
Life is continuously changing, and if you’re trying to control it,
you’ll never be able to fully live it.”

 

Wat je wél kan doen is door een roze bril naar de wereld kijken. Dit vereist een mindset die niet tegen het leven vecht, maar mee gaat in de natuurlijke flow. Het opzetten van die roze bril gaat gepaard met vallen en opstaan. Het bewust worden van het moment dat de roze bril afgaat, en je het stemmetje in je hoofd de angst hoort voeden, is een belangrijke eerste stap. Bewustzijn is stap één en vanuit hier kun je een mindset van acceptatie en positiviteit trainen.

 

Laura Schomaker

Een goede oefening om deze mindset te trainen is het oefenen van dankbaarheid. Graag nodig ik je uit om na het lezen van dit artikel drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit kan van alles zijn, klein en groot (van de zon die opkomt tot de relaties die je hebt met anderen). Oefen dankbaarheid vlak nadat je bent opgestaan, zodat je met positieve energie begint aan je dag! Graag hoor ik hoe het oefenen gaat (je kunt mij vinden op Instagram @lauraschomaker).
Ik ben in elk geval dankbaar voor jou, omdat jij de moeite hebt genomen deze woorden te lezen.

 

 

Laura Schomaker – tekst en foto’s

(Bron: Singer, Michael A. The Untethered Soul: The Journey Beyond Yourself. Oakland: New Harbinger Publications, 2007)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!