Radicaal Rusten

door Jurko van Veenendaal

 

‘Waar de *&Y(^&*^%&*!!!! zijn nou mijn sleutels! ‘

Nadat ik na vijf keer inparkeren het allersmalste parkeerplekje in heel Den Haag voor mijn Kia Picanto had bemachtigd, was ik ook nog mijn sleutels kwijt. In mijn hand klem ik een foldertje van de workshop waar ik naartoe op weg ben. Yoga Nidra, een soort yoga waarbij je alleen maar hoeft te liggen. Dat klinkt mij als muziek in de oren. Aan liggen was ik wel toe. Dus ik had me ingeschreven. Toen ik aankwam was de docente al in chanten uitgebarsten dus ging ik gehaast op mijn matje liggen. ‘Waar zijn nou in godsnaam die sleutels?’

Adem in en adem uit…Het zal mij benieuwen…

Nieuwe blog van Jurko voor Tula Yoga

 

Leven is jongleren

De weken voor de workshop had ik het gevoel dat ik heel druk was met veel verschillende dingen maar niks echt uit de verf kwam. Een lichtelijk overwerkt brein. Ken jij ook dat gevoel? Het gevoel van veel tegelijk moeten doen? Op zich is het niet zo verwonderlijk. Het lijkt er op dat leven in de Westerse maatschappij een soort van jongleren is geworden. Met de komst van een 24 uur per dag draaiende digitale maatschappij is onze geest toch het grootste gedeelte van de dag geprikkeld. Daarbij willen we als het een beetje kan slagen op alle vlakken in het leven. En dat zijn er veel. Dus is het jongleren geworden. Een goede vriend, een leuke buur, een toffe collega, een spannende geliefde en een lieve maar wel grenzen-stellende ouder. Je zou het maar allemaal moeten zijn. Dat zijn toch best veel ballen om hoog te houden.

En toch is ons brein in staat om veel dingen tegelijk te kunnen. ‘Our brain is wired for struggle’ zegt onderzoekshoogleraar en bestseller-auteur Brené Brown. En daarmee slaat ze de spijker op zijn kop. Onze geest kan best veel aan. Er is echter wel één ding wat we over het hoofd zijn gaan zien dat ervoor zorgt dat onze geest die dagelijkse prikkels ook met plezier blijft verwerken; Rust.

 

Ik slaap er nog een nachtje over

Je brein weet namelijk precies hoe het moet rusten. In de nacht bijvoorbeeld doet je lichaam iets heel bijzonders. Van de mega-actieve Beta hersengolven vertrekt je brein via Alpha- en Thetagolven naar de diepe rust van de Delta-golven. Daar maakt je anderhalf kilo wegende brein zichzelf schoon. In die diepe rust repareert je brein lichaamscellen, bouw je geheugen, reguleert je brein emoties en komt je brein tot nieuwe verbindingen. Dat is de reden waarom we zo vaak tegen elkaar zeggen; ‘Ik slaap er nog een nachtje over.’

 

Rust!

Je zou kunnen stellen dat ons brein het een beetje afgeleerd is om echt af te schakelen. Hoe leer je dat weer aan? Daarin is het antwoord ‘simpel’. Leer je brein weer eens aan om te rusten. Luister elke dag eens tien minuten naar een mooi stuk muziek, lummel eens doelloos rond, wandel een stukje, ga eens liggen op een matje of op de bank en luister naar een Yoga Nidra opname. Doe eens een middag totaal niks. Kijk naar de zon of de regen buiten. Haal adem, boek een massage of een yogales. Radicaal Rusten is een prachtige tegenhanger in een maatschappij waar Radicaal druk zijn zo’n grote hit is.

 

Terug naar Den Haag….

‘And become aware of your body..Gently open your eyes…’
Na een uur kom ik bij en hoor ik de stem van de Yoga-Nidra docente. Was het wel een uur? Of was het een kwartier? Of drie uur? Ik ben op reis geweest. Ver weg! In mezelf. Ik heb diep gedroomd. Ik voel me diep rustig en tegelijkertijd geïnspireerd. Yoga Nidra werkt dus voor mij.

En, mijn sleutels lagen gewoon in het zijvak van mijn rugzak. Dat had ik kunnen weten als ik even wat meer rust had genomen. Daar worden dingen makkelijker van…

Jurko van Veenendaal

 


 

Radicaal rusten is iets wat iedereen kan, maar je moet er even de tijd voor nemen…
Jurko heeft, mede geïnspireerd door bovengenoemde ervaring, besloten ook de Yoga Nidra docentenopleiding te volgen (bij Tula). Met deze ervaring in combinatie met zijn coaching- en zangkwaliteiten heeft Jurko een geweldig ‘Radicale Rust programma’ ontwikkeld. Dit is een sessie van 2,5 uur waarbij je ook de totale rust zult ervaren. Jurko gebruikt hierin al zijn krachten en neemt je mee op een reis naar je binnenste.

Wanneer de eerstvolgende sessie is gepland vind je op het Tula programma

Wil je meer weten van Jurko? Bezoek dan naar zijn eigen website.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!