10 manieren om balans te vinden in je leven

Wist je dat TULA ‘balans’ betekent in het Hindi? Er wordt ons vaak verteld dat het belangrijk is om balans in ons leven te vinden. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat is balans?
Balans kan worden gedefinieerd als “een toestand waarin alles aan alle kanten even zwaar is”.
Maar wat betekent balans voor jou? 

Neem nou de balans tijdens een yogahouding, bijvoorbeeld de boom houding, zoals Veronica Vecchi op de foto. Ze lijkt als een boom te staan, de lijnen kloppen en ze kan zelfs nog lachen in de houding.

Toch is haar hele lichaam constant in beweging, want het zijn juist de kleine microbewegingen en aanpassingen die haar doen blijven staan op één been. Soms voelen die kleine verschuivingen moeiteloos aan. Maar op andere momenten vragen ze aandacht, kennis en actie.

Foto: Ellard Vasen

Net zoals we dit doen in onze yogahoudingen, kunnen we dezelfde ideeën toepassen om balans in ons leven te vinden. We gebruiken bewustzijn, wijsheid en ons aanpassingsvermogen om de juiste verdeling van energie te vinden die voor ons werkt. Dat evenwicht is een persoonlijke ontdekkingsreis en deze is voor iedereen anders.

Om je een klein beetje op weg te helpen geven we je 10 manieren om meer balans in je leven te vinden:

1. Stel grenzen en zeg ‘nee’. ‘Nee’ zeggen is niet makkelijk, maar juist door ‘nee’ te zeggen ga je merken dat de energie makkelijker gaat stromen en je moeiteloos door het leven danst.

2. Durf je kwetsbaar op te stellen. Door dit te doen zal de kwaliteit van je relaties verbeteren, waardoor jij je ook lekkerder gaat voelen. Brené Brown heeft hier meerdere fantastische boeken over geschreven en is bekend geworden van haar TEDTalk.

3. Zijn met wat er is. Stel je voor dat je in plaats van je te verzetten tegen een moment, je bereid bent te zijn met wat er is. Dieren zijn daar meesters in, want die oordelen niet vanuit het denken over wat ze ervaren. Het enige wat je hoeft te doen is de beslissing te nemen bewust te ervaren wat je ervaart, in het moment, geen oordeel.

4. Zorg goed voor jezelf. Beweeg regelmatig, eet gezond en zorg voor voldoende slaap. We weten allemaal dat een gezonde jij zich lekkerder voelt en vrolijker is.

5. Mediteer, concentreer of focus af en toe op je ademhaling. Mindfulness oefeningen zijn echt niet moeilijk en gaan je helpen om jezelf beter te begrijpen, waardoor je mentaal sterker wordt en betere beslissingen kunt nemen.

6. Evalueer. Neem dagelijks even de tijd om na te denken en te evalueren. Evalueer je dag, je leven, je relaties, je gemoedstoestand en al het andere wat in je opkomt. Ontdek waar je nog kunt groeien en bloeien. Schrijf het gerust op in een boekje.

7. Organiseer. We zijn allemaal ‘druk.’ Organiseer daarom je dagtaken en onderzoek wat je beter uit handen kunt geven of welke processen je anders aan kunt pakken. Alles wat we doen kost tijd en een stukje van onze energie, dus wees ijverig en erken waar je hulp bij nodig hebt. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Lees dan het bekende boek van Timothy Ferriss: The 4-Hour Work Week

8. Laat los. Hoe doe je dat? Probeer daar juist niet over na te denken, want je hoeft namelijk helemaal niks te doen om los te laten.. Dat is misschien wel het meest verhelderende antwoord wat we je kunnen geven op deze vraag.

9. Laad jezelf op. Plan voor jezelf momentjes in om weer op te laden. Dit hoeft niet meteen een weekendje weg te zijn, maar je kunt ook even een paar minuten uit je omgeving stappen om een aantal diepe ademhalingen te nemen. Daarnaast plan je ook de tijd in waarin je die dingen kunt doen die je echt leuk vindt en die je energie geven.

10. Verbind. Yoga betekent verbinding. Verbinding met jezelf, met anderen en de wereld om je heen. Durf jij de verbinding aan te gaan?

Je vraagt je nu vast af wat balans voor ons betekent?

Voor Ruben en mij betekent balans niet perse stabiliteit, maar juist het evenwicht in de schommelingen en het ritme van het leven. 

Balans vinden is voor iedereen anders, want jij kiest welk pad je bewandelt. Ga je mee op reis?

Door: Viki Stelma-Boviatsis

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
KEEP ME POSTED!
Please send me more information about the TULA Yoga Teacher Trainings!